24 februarie 2011, 14:37 views 11575
Materiale din compartiment: Galeria foto |

Recoltarea și depozitarea nuielelor de salcie

Salcie

Tăierea manuală sau mecanică a mlădiţelor de salcie are loc către sfîrşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie odată cu intrarea ei în repaos vegetativ. Tăierea mlajei se petrece anual, la împletire se folosesc numai nuiele de 1 an de zile. Urmează apoi sortarea mlajei de răchită pe grupe de calitate, care respectiv vor fi „cojite” sau se vor folosi cele „necojite”. Cele necojite pot fi folosite la diferite lucrări din gospodărie – legarea viţei-de-vie, de snopi, la confecţionarea coşurilor mari etc.

După tăierea nuielelor de răchită, acestea se curăţă de frunze, se zvîntează şi se sortează, se leagă snopi în două-trei locuri.

Snopii de salcie necojită se depozitează în adăposturi acoperite, deschise şi bine aerisite sau în aer liber. Snopii se pun în cruce la distanţă unii de alţii, formînd nişte straturi sau în poziţie verticală (glugi, căpiţe) ca să poată pătrunde aerul. Pe parcurs stivele de nuiele se verifică, ca să nu fie atacate de mucegai.

Nuielele de salcie necojite, verzi, constituie forma simplă de valorificare, ele fiind utilizate la împletirea diferitor obiecte necesare în agricultură, viticultură, legumicultură. Acestea se mai numesc piese cenuşii, adică necojite.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
272 locuitori

Alexăndreşti este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cucuieţii Vechi, Cucuieţii Noi, Ivăneşti și Alexăndreşti. Localitatea este situată la distanța de 13 km de orașul Rîșcani și la 198 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 272 de oameni. Satul Alexăndrești a fost menționat documentar în anul 1898.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.