Filtru pe categorii
  • 2011
  • page views Vizualizări

Stejarul de 700 ani din s. Cobîlea, Șoldănești

Памятник, старая церковь и дуб

Satul Cobîlea, din raionul Şoldăneşti, se numea înainte Cobîlnea, este amintit pentru prima oară în documentele din anul 1456. Este situat în zona aşa-numitei Stepe de Soroca, din nord-estul Moldovei.

Este cunoscut prin monumentele sale istorice şi culturale – o biserică veche, care are aproximativ 700-800 ani, iar specificul său arhitectural nu se mai întîlneşte nicăieri pe teritoriul Moldovei şi nici stejarul cel mai bătrîn, aşa-numitul stejar al lui Ştefan cel Mare, vîrsta căruia se estimează a fi de 700 de ani. În sat este şi o biserică nouă. Pe teritoriul protejat, în afară de biserica veche şi stejar se mai află un monument istoric, bustul domnitorului Ştefan cel Mare.

Вид на дуб, средний план

Stejarul de 700 ani din s. Cobîlea, Șoldănești – album foto

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bălăşeşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
1737 locuitori

Bălăşeşti este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bălășești și Sloveanca. Localitatea se află la distanța de 30 km de oraşul Sîngerei şi la 120 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1737 de oameni. Satul Bălășești a fost menționat documentar în anul 1602.

Citeşte mai departe