Filtru pe categorii
  • 2012
  • page views Vizualizări

Portrete din drumeţii - oamenii şi faptele lor

Din momentul în care am decis să deschidem o nouă rubrică la compartimentul Turismul în Moldova am reieşit din următoarele considerente.

Indiferent de faptul încotro ne-am îndrepta, pe ce drumuri am trece, orice ne-ar fi dat să vedem, fie că este vorba de minuni ale naturii ori monumente de cultură şi istorie, întîlnim neapărat oameni noi în călătoriile noastre. Mai mult decît atît, dacă ne punem întrebarea ‒ ce este, totuşi, mai important într-o ţară sau alta, ce defineşte unicitatea şi originalitatea sa, fără de ce această ţară nu ar avea decît conturi şi ar fi pustie, dar mai ales ar fi lipsită de suflet ‒ iar răspunsul este unul evident şi sugestiv ‒ ţara ‒ sînt întîi de toate oamenii, care o populează, inclusiv şi noi cu dvs.

Anume oamenii modifică aspectul pămîntului său, construiesc, inventează, făuresc ceva cu mîinile sale, punînd în această creaţie a sa talent, suflet şi ingeniozitate. Chiar dacă în jurul nostru sînt multe lucruri minunate, făcute de oameni, de cele mai dese ori nu le cunoaştem numele, iar acest lucru se întîmplă din motiv că nici nu ne-am pus o asemenea întrebare. Chiar acest din urmă raţionament, ne-a şi făcut să încercăm pe parcursul călătoriilor noastre să păstrăm vie amintirea oamenilor şi faptelor lor, în special ale acelora care merită cu adevărat acest lucru.

Ne veţi spune dvs. dacă ne va reuşi. Noi o să vă povestim pur şi simplu despre tot ce ni s-a părut interesant şi ce vă poate face să mergeţi în călătorii prin ţara natală şi să vedeţi totul cu propriii ochi. Căci acesta este scopul nostru ‒ să mergem în călătorii, să aflăm şi să luăm aminte.

În afară de schiţele succinte despre oameni concreţi şi faptele lor, vom crea un album foto ‒ Chipuri din Moldova, care va include portrete ale contemporanilor noştri, fără prea multe comentarii. Pur şi simplu chipuri, care ne-au atras atenţia. Cine ştie poate vă veţi regăsi în acest album şi dvs.?

Chipuri din Moldova - Album foto


 

          Familia artiştilor populari din Văleni ‒ Tudor şi Lidia Bejenaru

          Victor Ştirbu – tăietorul în piatră de la Soroca

          Ion Cucereanu ‒ casa pictorului

          Vasile Goncear – meşterul din Hogineşti

           Dimitrie Rodin ‒ sculptor şi creator al parcului din s. Cioburciu (Ciobruci)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Rogojeni, loc.st.cf

Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
672 locuitori

Stația de Cale Ferată Rogojeni este o localitate în componența comunei Rogojeni din raionul Șoldăneşti. Loc. Stația de Cale Ferată Rogojeni se află la o distanță de 38 km de orașul Șoldănești și la 97 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia loc. Stația de Cale Ferată Rogojeni constituia 672 de oameni. Localitatea apare odată cu înființarea stației de cale ferată Rogojeni în anul 1892.

Citeşte mai departe