Filtru pe categorii
  • 2011
  • page views Vizualizări

Lacul de acumulare de la Dubăsari

Дубоссарское водохранилище зимой, дальний план

Lacul de acumulare de la Dubăsari este cel mai mare din Moldova şi a fost creat cînd s-a construit barajului hidrocentralei de lîngă oraşul Dubăsari în anii 1951-1955. Lungimea totală a lacului de acumulare e de 128 km – de la oraşul Camenca pînă la Dubăsari. Lăţimea medie a lacului e de 528 m, adîncimea medie − 7,2 m, cea mai mare adîncime − 19 m. Pe ţărmul lacului de acumulare se află 3 oraşe – Rîbniţa, Rezina, Dubăsari. Pe coasta golfului Goieni, care este o ramificaţie a lacului de acumulare se află rezervaţia naturală Iagorlîc cu o floră şi o faună unică.

Hidrocentrala de la Dubăsari e prima în Moldova, darea în exploatare a celor 4 turbine cu capacitatea totală de 48 de mii de Kw a avut loc în anul 1955. Lungimea barajului de beton a hidrocentralei e de 133 m, barajul din pămînt din partea dreaptă are 139 m, iar cel aluvial are 257 m, iar stăvilarul malului stîng – 354 m.

Вид на церковь с. Моловата и Дубоссарское водохранилище

Cea mai mare lăţime lacul de acumulare o atinge în preajma oraşului Dubăsari şi în susul apei pînă la Molovata Nouă şi Molovata, unde Nistrul are un meandru cu forma unui zigzag, locul fiind foarte pitoresc. Tot acest teritoriu este foarte frumos în orice perioadă a anului. Pe ambele maluri ale lacului de acumulare se află numeroase case de odihnă. Apa acestei „mări create cu mîinile omului” este foarte curată, în special, în partea cu o lăţime considerabilă. Malurile abrupte, stîncoase ale lacului de acumulare sînt foarte pitoreşti, mai ales lîngă satele Holercani, Molovata, Cocieri, chiar şi satele însele coboară lin la vale pînă la apă.Aici e raiul adevărat pentru turiştii, care vin în sezon din toate colţurile republicii. La fel de pitoresc este lacul de acumulare şi vizavi de oraşele Rezina şi Rîbniţa.

Вид на водохранилище у г. Рыбница

E frumos aici nu numai în sezonul de primăvară-vară. Într-o zi senină de iarnă aceste locuri sînt la fel de atrăgătoare. Teritoriul de lîngă oraşul Dubăsari, cu forma unei cupe face ca în oraş să se simtă o atmosferă mai caldă, decît pe pante, uimeşte şi puritatea aerului şi liniştea care domneşte aici. Pădurile care cresc pe pante oferă peisajului un farmec în plus. Vă invităm să călătoriţi prin intermediul fotografiilor noastre.

Lacul de acumulare de la Dubăsari - album foto

Localităţile Moldovei şi diasporei

Abaclia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
5519 locuitori

Abaclia este un sat și comună din raionul Basarabeasca. Abaclia este unicul sat din comuna cu același nume, situat la distanța de 5 km de orașul Basarabeasca și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constituia 5519 oameni. Satul Abaclia a fost menționat documentar în anul 1817.

Citeşte mai departe