Şcurea Sandri Ion

Şcurea Sandri Ion - actor de teatru şi cinema, regizor de teatru.

Născut la 14 noiembrie 1935 în satul Vadul-lui-Isac, raionul Vulcăneşti, Republica Moldova.

În anul 1955 a absolvit şcoala muzicală „Şt. Neaga”, clasa dirijat coral, apoi şcoala teatrală „B. Şciukin” de la Moscova în anul 1960. În acelaşi an este angajat în calitate de actor la teatrul „Luceafărul”, începînd cu anul 1972 este regizor-şef al teatrului „Luceafărul”.

Cele mai reuşite roluri ale sale sînt de comedie, tragico-lirice. Montează în calitate de regizor mai multe spectacole: „Chiriţa în provincie” de V. Alecsandri, care are un succes răsunător, apoi o serie de piese ale dramaturgilor contemporani. „Păsările tinereţii noastre”, „Doina”, „Horia” de Ion Druţă, „Pe un picior de plai” de I. Podoleanu, „Zile de foc, de apă şi de pământ” de Gh. Malarciuc ş. a.

În cinematografie debutează în anul 1961 cu rolul lui Gheorghe arheologul din filmul „Insula vulturilor” a regizorilor M. Izrailev şi M. Roşali. A urmat o serie întreagă de roluri care l-au plasat printre actorii de frunte ai filmului naţional, astfel încît această perioadă să fie numită − perioada de aur a „luceferiştilor”. S-a filmat în numeroase filme la Studioul „Moldova-film” şi alte studiouri din fosta URSS.

A decedat la 12 august 2005.

Premii şi titluri:
Artist al poporului din Republica Moldova, 1974;
Premiul Naţional al Republicii Moldova, 1978.

Filmografia:
Insula vulturilor”, 1960 – Gheorghe arheologul,
Omul merge după soare”, 1961 − rol episodic,
Aşteptaţi-ne în zori”, 1963 − Mircea Lascu,
„Ultima noapte în rai”, 1964 − Nicolae Chiţan,
„Gustul pîinii”, 1966 – Mircea Scutaru, rol principal,
Se caută un paznic”, 1967 − Dumnezeu,
„Ofiţerul în rezervă”, 1971 − Lozovan,
Podurile”, 1973 − Şeremet,
„Şatra urcă în cer”, 1976 − contele Siladi,
„Nimeni afară de tine”, 1976 − Urzică,
Cetatea”, 1978 − Eberman,
„Suspectul”, 1978 − Motîngă,
„Furtul calului pur sînge”, 1978 − rol episodic,
Agentul serviciului secret” 1978 − Climovici,
La porţile satanei”, 1980 - Nani,
„La hotarul lunii iunie”, 1982 – Eladi,
„Prietenia bărbătească”, 1982;− rol episodic,
„Ana Pavlova”, 1983 -1986 – dirijorul Victor Shtaier,
Luceafărul”, 1986 − Vasile Alecsandri,
„Jocul cu moartea sau Străinul”, 1991 − Nichici.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pohrebeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2133 locuitori

Pohrebeni este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şercani, Izvoare și Pohrebeni. Localitatea se află la distanța de 43 km de orașul Orhei și la 86 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2133 de oameni. Satul Pohrebeni a fost menționat documentar în anul 1603.

Citeşte mai departe