Diomin Vitalii

Diomin Vitalii - regizor

Născut la 29 noiembrie 1935 la staţia Oloveannaia, regiunea Cita din Rusia. A absolvit Institutul de Stat de Cultură de la Moscova, Facultatea de Regie de Teatru în anul 1961. Cariera artistică şi-a început-o în anii 1955-1956, întîi în calitate de actor la Teatrul Dramatic din Riga, iar în anii1961-1962 − regizor al studioului de la Riga, iar apoi şi la cel de la Chișinău. Din 1964 pînă în 1970 a lucrat în calitate de regizor al studioului „Telefilm-Chișinău”, apoi la studioul „Moldova-film”, pe parcursul anilor 1970-1996. Din anul 1968 − membru al Uniunii Cineaştilor din republică, apoi a fost ales în calitate de secretar şi membru al comisiei de cenzori ai Uniunii Cineaştilor. A fost membru al Uniunii Jurnaliştilor. S-a stins din viaţă la 14 februarie 1997 la Chișinău.

Premii şi diplome:
Diploma de gradul I „Pentru cel mai bun film-reportaj”, documentarul „Sub nume fals”. Festivalul zonal de cinematografie din Vilnius, 1966; Premiul şi diploma „Pentru cea mai buna reflectare artistica a temei istorico-revoluţionare” din documentarul „Al nostru Vanea”. Festivalul Unional de filme de la Moscova, 1967.

Filmografia „Telefilm-Chișinău”:
„Autografe”, 1964 – documentar,
„La noi în Semionovca”, 1964 – documentar,
„Sub nume fals”, 1964 – documentar,
„Fericirea nu este adusă de cocostîrci”, 1965 – documentar, scenarist în colaborare,
„Pe malul de chihlimbar”, 1966 – documentar, scenarist în colaborare,
„Vanea al nostru”, 1967 – documentar, scenarist în colaborare,
„Unul din cei mulţi”, 1968 − documentar,
„Trecerea timpului” ,1968 – documentar, scenarist în colaborare,
„Ion Secrieru”, 1969 – documentar,
„Locul, unde l-au ucis”, 1969 − film artistic de scurt metraj,
„Compoziţii festivaliere”, 1968 – film-concert, scenarist şi regizor,
„Lumina”, 1970 − documentar.

Filmografia „Moldova-film”:
„Ofiţer în rezervă”, 1970 – film artistic, regizor în colaborare,
„Nume salvat”, 1972 – film artistic, regizor în colaborare,
Casa părintească”,1973 − film artistic, regizor în colaborare
„Vorbe-n vînt”, 1974 − documentar
Nicuşor din tribul TV”,1975 − film artistic, regizor în colaborare,
„Barbarii”, 1976 - documentar
„Casa de la răscruce de drumuri”, 1976 − documentar
„Cineva pierde, iar cineva găseşte”, 1976 − documentar
„Dosar personal”, 1976. – documentar,
„Anton Zavadschi”, 1977 – documentar,
„Clevetire”, 1981 – documentar,
„O viaţă sclipitoare scurtă”, 1981 – documentar,
„Dacă numele tău e comsomolist” 1982 – documentar,
„Orizontul”, 1982 – documentar,
„Irigarea terenurilor din sudul Moldovei”, 1982 – documentar,
„Intoxicaţii şi arsuri”, 1983 – film de popularizare a ştiinţei,
„Selectarea seminţelor de lucernă”, 1983 - 1982 – документальный,
„Erbicidele in lupta cu buruienile”, 1984 − film de popularizare a ştiinţei,
„Legume albuminoase”, 1986 − film de popularizare a ştiinţei,
„Atenţie: metanolul este otravă”, 1987 − film de popularizare a ştiinţei,
„Sănătatea oamenilor de la sate”,1987 − film de popularizare a ştiinţei,, 1987 s.a.
«Usturici»: №13, 28(1976). №2, 5, 6 (1977), № 7, 9, 10, 12 (1978). № 14-18 (1979), № 20-22 (1980).

Localităţile Moldovei şi diasporei

Gvozdova

Statut:
Sat
Prima atestare:
1607
Populația:
1141 locuitori

Gvozdova este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Satul Gvozdova este situat la o distanță de 6 km de orașul Florești și la 123 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1141 de oameni. Prima atestare documentară a satului Gvozdova datează din 15 mai 1607.

Citeşte mai departe