Gagiu Valeriu

Gagiu Valeriu Gheorghe – regizor, scenarist, Artist al Poporului din Moldova (2010). Cavaler al Ordinului Republicii (1988).

Născut la 1 mai 1938 la Chișinău. A absolvit VGIK-ul, facultatea de scenaristică, 1963 (atelierul lui V. Iunakovski). Director artistic al studioului „Moldova-film”. Laureat al premiului „B. Glavan” din Moldova (1967). A decedat la 21 decembrie 2010.

Filmografia:

Omul merge după soare” − (1961) – scenarist în colaborare,
„Strada – ascultă” (1963)−fim de scurt metraj − regizor,
„Cînd se duc cocorii” (1964) − scenarist,
„Gustul pîinii” (1966) − scenarist ţi regizor în colaborare,
„Zece ierni pentru o vară” (1969) − regizor şi scenarist în colaborare,
„Explozie cu efect întîrziat” (1970) – regizor şi scenarist în colaborare,
Ultimul haiduc” (1972) – regizor şi scenarist,
„Durata zilei” (1974) – regizor şi scenarist în colaborare,
„Valul verde” (1974) – film artistic de scurt metraj − scenarist,
Pe urmele fiarei” (1976) − scenarist şi regizor,
Bărbatul de lîngă tine” (1977) – regizor şi scenarist în colaborare,
Unde eşti, dragostea mea?” (1980) – regizor şi scenarist în colaborare,
„La hotarul lunii iunie” (1982) − regizor,
„Istoria unui galben” (1983) – scenarist şi regizor,
„Răsăritul zbuciumat” (1984) regizor şi scenarist în colaborare,
Deţinutul misterios” (1986) – scenarist şi regizor,
Corbii prada n-o împart” (1988) – regizor şi scenarist în colaborare,
„Strada felinarelor stinse” (1991) – regizor şi scenarist în colaborare,
Jana” (2004) – regizor şi scenarist în colaborare.

 Film documentar:

„Pe urmele Mioriţei” („Nicolai Sulac”) − 1995, regizor,
„Acum e singur” (1997) – regizor şi scenarist.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Climăuţii de Jos

Statut:
Sat
Prima atestare:
1578
Populația:
1070 locuitori

Climăuţii de Jos este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Climăuţii de Jos și Cot. Satul Climăuţii de Jos este aşezat la gura rîuşorului Cuşmirca, pe malul drept al Nistrului, la o distanță de 25 km de orașul Șoldănești şi la 133 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1070 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Climăuți datează din anul 1578.

Citeşte mai departe