Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 mai 2017, 15:30 views 6934
86% din lifturile din blocurile din Chișinău au termenul de exploatare depăşit
27 mai 2017, 15:30 views 6934

86% din lifturile din blocurile din Chișinău au termenul de exploatare depăşit

86 la sută din lifturile din blocurile din Capitală au termenul de exploatare depăşit. Unele au peste 50 de ani, iar din cauza uzurii, se strică din ce în ce main des. Responsabilii de Întreprinderea "Liftservice" spun că banii alocaţi anual de municipalitate sunt prea puţini ca să le poată înlocui pe toate.

Vechi, insalubre şi pline de zgîrieturi. Aşa arată majoritatea lifturilor din blocuri, care datează încă din perioada sovietică. Mai mult, acestea se defectează foarte des, iar locatarii riscă, de fiecare dată când le folosesc, să rămînă blocaţi în interior.

"Se blochează anume jos. Şi pe urmă la etajul 3, şi uneori şi la etajul opt se bloca".

Inginerii de la Liftservice spun că, deseori, lifturile sunt vandalizate chiar de locatari.

"Cu părere de rău, nu toţi au o atitudine grijulie faţă de ascensor, fiind şi acesta un motiv că se defectează atât de des", a afirmat şeful adjunct "LIFTSERVICE", Buiucani, Vlad Railean.

"Avem pe zi practic, 10-15 chemări la serviciul de avariere. În zilele de odihnă avem 30-40 pînă la 50 de chemări", a menționat directorul "LIFTSERVICE", Ion Stanciu.

În acest an, municipalitatea a alocat 5 milioane de lei pentru modernizarea, întreţinerea şi schimbarea lifturilor. Banii ajung însă doar pentru schimbarea cîtorva ascensoare.

"Siguri din banii care se alocă, noi facem modernizarea la 10-15 ascensoare, şi 4-5 ascensoare la schimb".

Un lift nou, pentru o casă cu 9 etaje, costă în jur de 20 de mii de euro. Pînă acum, în blocurile din capitală au fost înlocuite 35 de ascensoare, din cele peste 2.100 existente.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

lift , Chisinau , modernizare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
2712 locuitori

Speia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Grigoriopol și la 80 km de Chișinău. Populaţia satului Speia alcătuia 2712 oameni în anul 2012. Satul Speia a fost menționat documentar în anul 1711.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.