Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 februarie 2012, 12:48 views 4104
09 februarie 2012, 12:48 views 4104

Chișinăul oficial a refuzat să includă pe agenda negocierilor privind reglementarea transnistreană subiectul transformării misiunii de pacificare

Chișinăul oficial a refuzat să includă pe agenda rundei irlandeze de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul "5+2" subiectul transformării misiunii de pacificare. O declarație în acest sens a fost făcută pentru agenția Info-Prim Neo, de către vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov.

"Nu este vorba de o discuţie care ar soluţiona problema. Subiectul este unul politic. Trebuie să vedem cum a fost instituită actuala misiune de pacificare. Ea a fost instituită în baza unui acord semnat între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Transformarea misiunii presupune la fel un acord a acestor doi semnatari", a spus el.

Vicepremierul a menționat că statele participante în acest format de negocieri, SUA, Ucraina, cît şi UE şi OSCE, şi-au exprimat interesul faţă de discuţiile de transformare a misiunii de pacificare.

"Avem un sprijin internaţional pentru ca discuţiile să demareze, dar trebuie să avem un consens şi cu Federaţia Rusă, astfel ca să avansăm pe o cale care să asigure atingerea rezultatului. Ideea este că trebuie să pregătim terenul pentru o decizie politică. Cînd această decizie va fi luată, o vom propune pentru discuţii oficiale în formatul "5+2". Astăzi terenul cred că încă nu este pregătit", a precizat Eugen Carpov.

Amintim, că imediat după incidentul de la Pîrîta, în care un pacificator rus a rănit un localnic, Chișinăul a declrat că în cadrul negocierilor "5+2" va aborda problema privind înlocuirea misiunii de pacificare, ceea ce a stîrnit reacții negative din partea Tiraspolului, care a declarat că va bloca o tentativă de acest gen și că este gata să renunțe la negocieri, în cazul în care Chișinăul nu va ceda.

 

Sursa:  moldnews.info

Comentarii

 (1)
  • #1 georg Răspunde Citează selecţia
    Похоже,что ни г.Карпов,ни представители правительства республики Молдова,не знают истинного положения в Преднистровье.Никакие переговоры и никакие решения с кем бы то нибыло не имеют смысла,если вопрос не будет  решен с представителями местного населения!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1622
Populația:
1650 locuitori

Roşcani este un sat şi comună din raionul Străşeni. Roşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 6 m de orașul Strășeni și la 13 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1650 de oameni. Satul Roșcani a fost menționat documentar în anul 1622.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.