Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
10 martie 2015, 16:47 views 8473
Orhei: Promovarea eficienţei energetice în cadrul unui proiect de un milion de euro
10 martie 2015, 16:47 views 8473

Orhei: Promovarea eficienţei energetice în cadrul unui proiect de un milion de euro

Uniunea Europeana susţine oraşul Orhei în dezvoltarea eficienţei energetice. Primăria localităţii este beneficiarul unui proiect, în urma căruia, două instituţii vor avea sisteme de încălzire pe biomasă, iar două blocuri locative vor fi termoizolate. Autoritatea publică locală speră ca în câţiva ani, prin utilizarea energiei regenerabile, oraşul nu va mai fi dependent de gazele naturale, relatează Mesager.

Grădinița din Orhei va avea un sistem de încălzire care va funcționa pe bază de biomasă. Aceasta îi va permite instituției să fie mai independentă din punct de vedere energetic, deoarece proiectul presupune, în urma implementării lui, aprovizionarea grădiniței cu energie termică și apă menajeră.

Alte trei instituții beneficiare ale proiectului sunt Centrul Medicilor de Familie din Orhei și două blocuri de locuințe care vor fi termoizolate. Ulterior, energia termică și apa caldă vor putea fi livrate și unei brutării.

„Acest proiect este inclus în planul de eficiență energetică a orașului Orhei. Ceea ce este important, ține de faptul că proiectul avizat pozitiv de UE, va educa cetățenii orașului Orhei în vederea eficientizării resurselor energetice și va fi un exemplu pentru toate instituțiile", afirmă primarul de Orhei, Vitalie Colun.

Costul proiectului este de 1 milion de euro. 75 la suta din această sumă va fi acoperita de UE, iar restul de autoritatea publică locală. Perioada de implementare a proiectului este de trei ani.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

ecologie , energie alternativa , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1538 locuitori

Brînzeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Brînzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanţă de 18 km de Edineţ şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1538 de oameni. Prima atestare documentară a satului Brînzeni din ținutul Hotin datează din anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.