Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
09 august 2015, 12:14 Meşteşuguri populare views 9893
Meşteşugul trimis din tată-n fiu la Cosăuţi, solicitat peste hotare
09 august 2015, 12:14 Meşteşuguri populare views 9893

Meşteşugul trimis din tată-n fiu la Cosăuţi, solicitat peste hotare

De mai bine de un secol, meşterii din satul Cosăuţi, raionul Soroca, sculptează ornamente arhitecturale pentru locuitorii tuturor oraşelor şi satelor Moldovei. Această meserie rară, dar extrem de necesară, este transmisă din tată-n fiu. De aici pleacă, inclusiv în străinătate, superbe icoane, capiteluri, ancadramente şi coloane.

Ion Lozan a învăţat să sculpteze de la tatăl său. După ce a devenit meşter, i-a învăţat şi el, la rândul său, pe alţi zeci de tineri. Mulţi dintre ei şi-au deschis ulterior propriile ateliere.

"Pe mulţi i-am învăţat mă gândeam că o să rămână pe lângă mine. Nu, s-au dus îndată. Au capătat practică şi acum toţi au afacerile lor. Îşi fac o bucată de pâine. În Italia şi-a deschis firmă, în Spania, la restaurarea monumentelor", spune meşterul Ion Lozan.

Meşterul spune că, în ultima vreme, are tot mai multe comenzi de peste hotare.

"Am acum comadă la Drochia, la mănăstirea Basaraba din România. E o plăcere pentru mine. Ei au văzut că suntem specialişti. Noi suntem şi mai ieftini. Din Franţa au venit, ei mai puţin au luat, dar le-am făcut din piatră delicată", a mărturisit meşterul.

De-a lungul anilor, atelierele din Cosăuţi s-au modernizat.

"Lucrăm cu nişte instrumente arhaice. Şi am furat nişte idei din Italia, Portugalia, Spania, le-am fotografiat. Am zis: Op! asta e ce-mi trebuie mie, am modificat după construcţiile noastre şi cât de cât s-a uşurat munca omului", povesteşte Vitalie Lozan.

Orice bucată de piatră care ajunge pe mâna meşterilor din Cosăuţi se tranformă, după ore întregi de muncă migăloasă, în operă de artă.

"Când e piatra uscată o udăm şi mai uşor se lucrează. Am fost la Moscova, dar m-am întors, nu are rost, câţi bani acolo câştig, atâţi şi aici, poate oleacă e mai puţin, dar sunt acasă lângă familie", a mărturisit meşterul Sergiu Rotari.

În satul Cosăuţi, raionul Soroca, sunt peste 50 de meşteri care cioplesc în piatră.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

meșter , moldovenii , cultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1795
Populația:
1547 locuitori

Caterinovca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţi: Sadchi și Caterinovca. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Camenca și la 129 km de Chișinău. Populaţia satului Caterinovca alcătuia 1547 de oameni în anul 2012. Satul Caterinovca a fost menționat documentar în anul 1795.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.