Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
16 aprilie 2015, 11:03 Meşteşuguri populare views 12907
Fraţii moldoveni care modelează „case de poveste” din lut (Foto)
16 aprilie 2015, 11:03 Meşteşuguri populare views 12907

Fraţii moldoveni care modelează „case de poveste” din lut (Foto)

Pentru ceramistul Lilian Scutelnic, căsuţele din lut sunt asemenea unor talismane şi le modelează din copilărie. Mai întâi şi-a construit zeci şi sute de căsuţe din lut, apoi şi-a edificat-o şi pe cea din vis - micuţă, comodă şi caldă. Satisfacţia sau poate norocul lui Lilian e că a reuşit să-l atragă în atelierul său şi pe fratele mai mare Ruslan, chimist de profesie, cu studii de doctorat la Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Frații Scutelnic provin dintr-o familie de gospodari din părțile Floreștiului. Străbuneii lor au stat la baza fondării satului Mărășești, raionul Florești. Pictura, tapiseria și prelucrarea artistică a metalului sunt disciplinele pe care le-a învățat Lilian și acum îi completează abilitățile în arta ceramicii artistice.

„Dragostea față de căsuțe a apărut când am fost prima dată la un târg în România, la Muzeul Satului din Sibiu, și acolo am văzut niște căsuțe extraordinar de frumoase. Nu aveam răbdare mai repede să ajung acasă, să iau o bucată de lut și să încep să le fac pe toate, fiecare element să-l introduc în felul meu. Tare mulți pe noi ne întreabă în cine v-ați dat așa talentați?. Găsesc numai un răspuns, că mama noastră avea deprinderi de a crea ceva. A fost croitoreasă și ne cosea haine și tot timpul făcea ceva nou", spune el.

Brandul fraților Scutelnic poate fi considerată căsuța, așa cum n-o face nimeni. Dar, printre multiplele suvenire se conturează clar tematica vinului, or figurinele vesele mereu au un butoi alături, un teasc, un ulcior sau măcar o cană cu vin.

Cei doi frați fac lucrări în serie, dar și lucrări unice. Au început lucrul cu vreo nouă ani în urmă afirmă Lilian, cu un clopoțel, care este cel mai mult solicitat până în ziua de astăzi.

Copiii celor doi frați meșteri populari modelează, dar mai aproape de lumina lutului este Nicușor Scutelnic, fiul lui Lilian.

Vă reamintim că Internet magazinul shop.moldovenii.md oferă posibilitatea de a procura produse tradiţionale moldoveneşti lucrate manual de meşterii noştri populari. Meşteşugari iscusiţi specializaţi în prelucrarea artistică a lemnului, a metalului, dar şi cea din piei şi blănuri, împletitul în lozie, pănuşi, alesul covoarelor, ceramică, împletituri sau costume tradiţionale brodate, ţesute, împletite, cusute manual vă oferă cele mai inedite şi spectaculoase obiecte de arta în stil popular moldovenesc.

În plus, site-ul www.moldovenii.md vă oferă date referitor la istoria meşteşugurilor naţionale, precum şi detalii despre tradiţiile şi obiceiurile moldovenilor, care vă pot ajuta să organizaţi sărbători în stil tradiţional moldovenesc, să oferiţi cadouri inedite celor apropiaţi şi oaspeţilor.

Pentru a putea procura mărfuri online va trebui sa vă înregistraţi pe site. Pentru detalii vizitați compartimentul MAGAZIN.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

meșter , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1350 locuitori

Mihălaşa este un sat din cadrul oraşului Teleneşti, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 1 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1350 de locuitori. Satul Mihălașa a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.