Mergi spre compartimentul: Arhitectura
24 mai 2012, 14:50 Arhitectura views 15468
24 mai 2012, 14:50 Arhitectura views 15468

Cetăţile medievale moldovenești - Soroca, Hotin şi Suceava – vor fi renovate

Bijuteriile medievale - cetăţile Soroca, Hotin şi Suceava vor fi renovate pe banii UE. La restaurarea cetăţilor vor participa specialişti naţionali şi internaţionali.

Locuitorii din Soroca spun că, odată renovată cetatea Sorocii va atrage turişti din toată lumea. Cetatea Sorocii, considerară perla monumentală a R.Moldova se află astăzi într-o stare deplorabilă. Potrvit unor documente, acum cîteva decenii, au fost efectuate lucrări de renovare, dar fără a se ţine cont de specificul istoric şi materialul din care a fost zidită. Proiectul a fost estimat la 3 milioane de euro.

Fortificaţiile din piatră în Moldova medievală, amplasate la hotarele ţării, erau cetăţi de apărare, formînd o centură, alcătuită din două frontiere distincte.

La frontiera de vest se află Cetatea Neamţ, Cetatea Şcheia, Cetatea de Scaun de la Suceava, cunoscute drept castele voievodale, construite în deceniul opt al secolului XIV, atribuite lui Petru Muşatinul. La frontiera de est cetăţile sînt situate pe malul drept al Nistrului: Cetatea Hotin, Cetatea Albă, Soroca şi Tighina, iar la vest – Cetatea de la Roman. Era folosită în calitate de cetate şi reşedinţa aristocratică de la Orheiul Vechi.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
436 locuitori

Fetiţa este un sat din cadrul comunei Albina, raionul Cimişlia. Localitatea Fetița se află la distanța de 24 km de orașul Cimișlia și la 48 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 436 de oameni. Satul Fetița a fost atestat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.