29 ianuarie 2024, 15:00 Arhitectura views 1548
Cetatea Soroca rămîne, în continuare, închisă pentru vizitatori
29 ianuarie 2024, 15:00 Arhitectura views 1548

Cetatea Soroca rămîne, în continuare, închisă pentru vizitatori

Cetatea Soroca rămîne închisă pentru vizitatori pentru că au fost depistate mai multe încălcări la lucrările de restaurare, care trebuiau să asigure conservarea acestui monument.

Reprezentanții de la ministerul Culturii și managerii de proiect își pasează responsabilitatea. Pentru restaurarea cetății, UE a oferit peste un milion de euro. Culoarea mortarului, amplasarea pietrelor și gură de scurgere pentru evacuarea apelor pluviale - sînt cîteva dintre neregulile depistate de reprezentații Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, transmite Noi.md cu referire la protv.md.

Serghei Chiriac, director Agenția de Inspectare a Monumentelor: „S-a iscat ceva cu gură de scurgere a apelor fluviale. La ascensor au fost întrebări, avem nevoie de o testare la vibrații și la zgomot să nu afecteze turnul. Capacitatea ascensorului și a ușilor. Acum unele s-au înlăturat, responsabilii de proiect trebuie să vină cu un răspuns, după care agenția se va deplasa la față locului, le va verifică și vom vorbi despre finalizarea lucrărilor.”

Șeful Agenției menționează că a fost înaintată o prescripție către Consiliul Raional Soroca și managerului de proiect, în care au fost listate neregulile constatate și în care s-a solicitat că acestea să fie remediate. Cei de la consiliu nu ne-au răspuns la telefon. Managerul de proiect spune că toate lucrările au fost efectuate în conformitate cu avizul Consiliului Național al Monumentelor Istorice.

Igor Țarălungă, manager proiect: „Da, eu am luat cunoaștere, va zic nu sînt încălcări care deviază de la acele documentații avizate inițial. Proiectul s-a finalizat pe dată de 31 decembrie 2023, în conformitate cu cerințele contractului de grant pe care îl aveam cu Uniunea Europeană. Cetatea este închisă. Constructorii mai fac ordine pentru a lasă șantierul curat.” Reprezentanții Ministerului Culturii spun că urmează să fie creată o comisie care va merge în inspecție.

Ion Budeci, secretar de stat al Ministerului Culturii: „Sînt un șir de materiale care probabil ar fi fost bine dacă în timpul aplicării erau monitorizate pentru a vedea cum intră în armonie cu situația existența, însăși culoare mortarului, avem dubii. Amplasarea pietrelor, metodă, ar fi fost bine să fie niște meșteri care aveau calificare în domeniul pietrarilor. Se observă neprofesionalismul.”

În rezultatul cercetării care va fi făcută o să luăm o decizie dacă rămîne mai departe în gestiunea Consiliului Raional sau Ministerului Culturii.” Restaurarea Cetății din Soroca are loc în cadrul unui proiect transfrontalier Soroca-Vaslui, implementat de Consiliul Raional Soroca și finanțat de Uniunea Europeană. Bugetul proiectului este de 1,2 milioane de euro.

Lucrările trebuie să asigure conservarea acestui monument istoric și includ consolidarea pereților fortăreței, a celor 12 cazemate și a teraselor.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

restaurare , Cetatea Soroca

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1487
Populația:
5596 locuitori

Corlăteni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Corlăteni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, aflat la distanța de 34 km de orașul Rîșcani și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5596 de oameni. Satul Corlăteni a fost menționat documentar în anul 1487.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.