22 iulie 2020, 17:30 Sănătate views 18612
22 iulie 2020, 17:30 Sănătate views 18612

Plombele dentare influențează comportamentul copiilor

Dinții copilului se strică și ați decis să mergeți la stomatolog? Cercetătorii raportează că materialele din care sînt făcute plombele pot avea urmări asupra sănătății copilului, relatează ScienceDaily.

Ce consecinţe pot apărea, cu excepţia cariilor dentare sau bolilor gingivale? Se pare că este vorba despre tulburări neuropsihologice şi scăderea de IQ la copiii, care au plombe dentare dintr-un anumit material. Este cunoscut faptul că aproximativ zece ani în urmă, a început o anchetă fără precedent, în care unor copii li s-au pus aşa-numitele plombe de amalgam, iar altui grup – plombe compozite (plombe pe bază de polimeri).

În rezultatul mai multor ani de experiment s-a stabilit că  răşinile speciale utilizate în fabricarea de plombe compozit pot duce la tulburări de comportament.

Înseamnă aceasta că ar trebui să fim mai prudenți în alegerea materialului pentru plombele dentare? Sigur, da. Este de remarcat faptul că, înainte de aceasta, mulţi experţi chemau la o atitudine mai precaută față de plombele de amalgam, deoarece în compoziția lor intră mercurul. Cu toate că să vorbim despre siguranța absolută a  plombelor de amalgam este devreme, nu există dubii că alternativa plombelor de amalgam este și mai periculoasă.

În ciuda controverselor, plombele "argintii" (din amalgam) rămîn cea mai bună opţiune pentru măsele, iar plombele "albe" (din compozit), pentru dinţii mai vizibili, spun medicii stomatologi. Concentraţia de mercur din plombele de amalgam e foarte mică şi nu pune sănătatea în pericol, iar materialul din care sunt făcute e foarte rezistent în timp. Plombele "albe", din compozit, maschează cu succes defectele dinţilor vizibili, însă, sînt mai puţin rezistente.

Soluția de viitor unii dintre profesionişti o văd doar în clonarea dinților. Se știe că oamenii de știință japonezi au realizat cu succes experimente privind transplantul de dinți rozătoarelor. Unii savanți consideră că  există posibilitatea de a dezvolta o tehnologie care va înlocui dinţii vechi cu alții noi.

Cuvinte cheie:

pericol , sanatate , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
333 locuitori

Ion Vodă este un sat din cadrul comunei Ciutuleşti, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Florești și la 135 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 333 de oameni. Satul Ion Vodă a fost înființat în anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.