02 mai 2012, 15:20 Caleidoscop views 4459
02 mai 2012, 15:20 Caleidoscop views 4459

Internetul stimulează creierul


Foto: ukrday.com.ua 

Internetul contribuie la creșterea capacității de funcționare a creierului în cazul persoanelor de vîrsta a doua sau a treia, susține un studiu realizat de oamenii de știință din SUA, după ce au constatat că în timpul navigării online sînt stimulați centrii nervoși responsabili pentru luarea deciziilor și pentru operațiunile de gîndire complexă, citat de www.telegraph.co.uk.

Astfel, webul ar putea ajuta creierul să reziste la schimbările fiziologice ce apar odată cu îmbătrînirea. Ele determină încetinirea proceselor din creier și astfel, reducerea performanței.

Rezultatele studiului sînt incurajatoare, tehnologiile computerizate de ultimă oră putînd avea efecte și potențiale beneficii asupra adulților trecuți de vîrsta a doua. Căutarea pe Internet declanșează o activitate cerebrală complicată, ce poate ajuta la îmbunătățirea funcționării creierului.

Acest studiu a fost realizat cu ajutorul a 24 de voluntari, cu vîrste cuprinse între 55 si 76 de ani, dintre care jumătate erau utilizatori de Internet experimentați. Fiecare dintre ei a fost conectat la un aparat de scanare a creierului în timp ce navigau pe Internet sau citeau o carte.

Ambele activități au înregistrat procese semnificative în regiunile creierului responsabile de abilitățile de vorbire, citire, memorie sau capacități vizuale. Această activitate a provoacat, însă, procese adiționale în ceea ce privește capacitatea de luare a deciziilor și raționamentul complex.

Nu același lucru se poate spune despre cei ne inițiați cu lumea virtuală, aceștia neavînd dezvoltate abilitățile și strategiile necesare. Pentru a realiza o căutare de succes, se presupune distingerea linkurilor relevante față de cele neinteresante.

O sarcină cotidiană simplă, precum efectuarea unor căutari pe Internet, pare să îmbunătățească circuitul din creierul adulților în vîrstă, ceea ce demonstrează sensibilitatea creierelor noastre și capacitatea de a invăța chiar și atunci cînd îmbătrînim.

Aceste fascinante constatări se adaugă cercetărilor anterioare ce sugerează că persoanele de vîrsta a doua și a treia pot reduce riscul de demență luînd parte în mod regulat la activități de stimulare mintală.

 

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1454 locuitori

Alexanderfeld este un sat şi comună din raionul Cahul. Alexanderfeld este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Cahul și la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1454 de locuitori. Satul Alexanderfeld a fost întemeiat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.