27 decembrie 2014, 09:59 Caleidoscop views 8091
O nouă descoperire importantă făcută de astronomi
Foto: libertatea.ro
27 decembrie 2014, 09:59 Caleidoscop views 8091

O nouă descoperire importantă făcută de astronomi

Astronomii ruşi şi americani au descoperit cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, operat de NASA, o galaxie pitică izolată.

Denumită KKs3, această galaxie pitică sferoidală este localizată în partea sudică a cerului, în direcţia constelaţiei Hidra. Ea reprezintă cea mai recentă galaxie descoperită într-un grup de galaxii, denumit "Grupul Local", din care fac parte Calea Lactee, galaxia Andromeda şi alte câteva zeci de galaxii.

Spre deosebire de Calea Lactee, această galaxie este de 10.000 de ori mai mică. KKs3 reprezintă cea de-a doua galaxie pitică sferoidală izolată care a fost observată vreodată în "Grupul Local".

Cifre despre Calea Lactee

Calea Lactee este un gigant, având o masă de circa 750-1.000 miliarde ori mai mare decât a Soarelui și un diametru de aproximativ 100.000 ani-lumină. Galaxia noastră face parte dintr-un grup de galaxii numit Grupul Local, format din 3 mari galaxii și un număr de alte 30 galaxii mai mici, în cadrul grupului ea fiind a doua ca mărime după galaxia Andromeda.

Sursa: www.libertatea.ro

Cuvinte cheie:

Astronomie , galaxie , cosmos , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1806
Populația:
3564 locuitori

Avdarma este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Avdarma este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 15 km de municipiul Comrat și la 122 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 3564 de oameni. Satul Avdarma a fost menționat documentar în anul 1806.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.