07 noiembrie 2023, 16:30 Personalități views 1067
Chitaristul și compozitorul Alexandru Cazacu își sărbătorește ziua de naștere
07 noiembrie 2023, 16:30 Personalități views 1067

Chitaristul și compozitorul Alexandru Cazacu își sărbătorește ziua de naștere

Chitaristul și compozitorul Alexandru Cazacu, fost membru al formației "Noroc", Artist al Poporului, laureat al Premiului Tineretului din Moldova, a împlinit astăzi, 7 noiembrie, 74 de ani, informează MOLDPRES.

Alexandru Cazacu va evolua la concertul cu genericul "Clipa dragostei", dedicat aniversării de 75 de ani ai cântăreței de muzică ușoară Lidia Botezatu, care va avea loc astăzi, 7 noiembrie, începând cu ora 18.00, la Palatul Național "Nicolae Sulac". Artistul a cântat alături de Lidia Botezatu încă de la fondarea legendarei Formații „Noroc", trecând prin perioade dificile și multe obstacole. Șlagărele de aur ale cunoscutei trupe vor fi fredonate și la concertul din seara zilei de azi.

S-a născut la 7 noiembrie 1949, în satul Acui, raionul Cantemir. A absolvit Școala de Muzică "Ștefan Neaga". În anii 1961-1968 a urmat studiile la Conservatorul de Stat "Gavriil Musicescu" din Chișinău. Din anul 1969 și până în 1980, a fost chitaristul solo al formației "Noroc" sub conducerea compozitorului Mihai Dolgan, participând la imprimarea albumului cunoscut al grupului. În componența Ansamblului "Noroc" a participat la Festivalul de la "Bratislava" (1971), după care formația a fost desființată.

Între anii 1971 și 1975, a cântat în diverse formații din Ucraina, Rusia și Armenia. A activat ulterior în formațiile "Dor" și "Doina Moldovei" (1990). Din 1992 până în 2009, a fost regizor la Palatul Republicii din Chișinău.

În anul 2008, a fost lansat albumul fraților Cazacu, intitulat "Remember", care include aranjamente ale cântecelor, interpretate pe parcursul activității sale în cadrul formației "Noroc". De-a lungul carierei sale, a colaborat cu Iuri Antonov, Sofia Rotaru, formația "Vesiolîe rebeata", formațiile din România "Mondial" și "Phoenix". Alexandru Cazacu cântă de cinci ani în Italia. El spune că a mers în Italia odată ce a resimțit efectul crizei economice.

Alexandru Cazacu a fost distins cu titlul onorific "Artist al Poporului". Este laureat al Premiului Tineretului din Moldova.

Cuvinte cheie:

Alexandru Cazacu , compozitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1932
Populația:
320 locuitori

Inundeni este un sat din cadrul comunei Vasilcău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 152 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 320 de oameni. Satul Inundeni a fost înființat în anul 1932.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.