28 iunie 2023, 10:15 Personalități views 621
A plecat din viață un cunoscut artist-heraldist moldovean
28 iunie 2023, 10:15 Personalități views 621

A plecat din viață un cunoscut artist-heraldist moldovean

Doliu în lumea artei moldovenești.

Pe 27 iunie, la vîrsta de 85 de ani, a plecat din viață celebrul artist heraldist moldovean, maestru al artelor, Cavaler al Ordinului Republicii, Ordinul de Onoare și Medalia Mihai Eminescu, Semion Odainic.

De-a lungul vieții s-a remarcat ca un om care iubea frumosul și aprecia arta. Artist, sculptor, pictor, heraldist, scriitor și poet - maestru a fost un patriot al țării sale, fapt demonstrat de acordarea titlului onorific de "Maestru al artelor".

Semion Odainic s-a născut la 1 septembrie 1938 în satul Alexeevcaraionul Ungheni. Este un celebru artist-heraldist și creatorul primului sistem de distincții de stat al Republicii Moldova. Printre lucrările sale, dacă e să vorbim doar despre distincții de stat, se numără: "Ordinul Republicii" de două tipuri, Ordinul "Ștefan cel Mare", Ordinul "Gloria Muncii" de două tipuri, "Ordinul de Onoare", "Medalia pentru Curaj", "Meritul Militar", "Pentru Vitejie", "Meritul Civic", medalia "Mihai Eminescu", "Medalii pentru Merit" și alte distincții de stat.

Lucrările lui Semion Odainic, un reprezentant al generației de artiști care au ajuns la maturitatea gîndirii artistice, un estet excepțional, sînt, de asemenea, un refugiu din agitația orașului. Artistul a fost autorul unor lucrări grafice și picturale, participant al numeroase expoziții din țară și din străinătate.
Semion Odainic a adus o contribuție semnificativă la arta și cultura țării noastre natale. Mulți internauți scriu că în cinstea sa ar trebuie numită o stradă din Chișinău.

Mai multe informații despre cultura și artele plastice din Moldova puteți găsi pe site-ul moldovenii.md în secțiunea Cultură, iar și despre distincțiile de stat - în secțiunea Istorie.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

artist , moarte , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
356 locuitori

Curchi este un sat din cadrul comunei Vatici, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Orhei și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 356 de oameni. Satul Curchi a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.