12 noiembrie 2013, 09:55 Realitatea moldovenească views 6053
12 noiembrie 2013, 09:55 Realitatea moldovenească views 6053

Pînă în 2023, toţi moldovenii ar trebui să aibă apă la robinet



Pînă în 2023, toţi moldovenii vor avea acces la apă de calitate, iar gropile de gunoi vor dispărea. Cel puţin asta prevede strategia naţională de mediu, pentru următorii 10 ani, examinată astăzi la Consiliul Suprem de Securitate. Documentul devine prioritar în activitatea Guvernului.

Potrivit strategiei, pînă în 2023 toţi moldovenii ar trebui să aibă apă la robinet. E prevăzută şi creşterea numărului de gospodării conectate la canalizare, în condiţiile în care 90 la sută din săteni au veceul în curte.

„Astăzi mai mult de jumătate din populaţia ţării nu este alimentată cu apă potabilă. Se presupune să avem construcţia acestor apeducte şi construcţia staţiilor de epurare, sistemelor de canalizare", spune ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru.

Totodată ministrul susţine că pentru a avea acces la condiţii civilizate de viaţă, moldovenii vor trebui să plătească mai mult pentru servicii. „Aceste tarife trebuie să acopere cheltuielile. Dacă nu el acoperă atunci acest operator falimentează", a accentuat el.

Strategia prevede extinderea pădurilor şi reducerea numărului de gunoişti. „Trebuie să avem 8 gunoişti în locul a peste 3000 care le avem astăzi şi care se întind pe mii de hectare de pămînt de multe ori hectare destul de roditor", a continuat Şalaru.

Consiliul Suprem de Securitate a decis ca strategia să fie examinată în mod prioritar de Guvern. Punerea în aplicare a documentului va costa statul aproape 9 miliarde de lei. Potrivit autorităţilor, o parte din bani ar putea veni din străinătate.

Sursa: prime.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , apa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
8 locuitori

Iagorlîc este un sat din cadrul comunei Goian din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. Populaţia satului Iagorlîc alcătuia 8 oameni în anul 2011. Satul Iagorlîc a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.