06 noiembrie 2013, 16:20 Realitatea moldovenească views 5983
06 noiembrie 2013, 16:20 Realitatea moldovenească views 5983

Mai mult de jumătate din moldoveni îşi doresc să muncească acasă

Foto: unica.ro

Circa 53 la sută din moldoveni n-ar părăsi Republica Moldova pentru nimic în lume şi doar 19% şi-ar dori un loc de trai permanent într-una din ţările occidentale, arată datele sondajului “Vox Populi-noiembrie 2013”, realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din R. Moldova, informează MOLDPRES.

Datele cercetării sociologice arată că deşi 62 la sută din moldoveni consideră că lucrurile în R. Moldova merg în direcţie greşită, majoritatea cetăţenilor îşi doresc să trăiască şi să muncească acasă.

Conform sondajului, creşterea preţurilor la produsele alimentare şi la facturi sînt principalele probleme care îi preocupă pe moldoveni. Printre problemele cu care se confruntă societatea se mai numără şi sărăcia, salariile şi pensiile mici, corupţia şi şomajul.

Circa 26 la sută din respondenţii sondajului au indicat drept problemă de primul nivel - viitorul copiilor. Alţi 13% din respondenţi s-au arătat îngrijoraţi de fenomenul migraţiei, de blocarea exporturilor moldoveneşti pe piaţa Rusiei şi de pericolul suspendării gazelor ruseşti.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 octombrie - 2 noiembrie pe un eşantion de 1192 persoane din 79 de localităţi, cu o marjă de eroare de ± 3 la sută, notează MOLDPRES.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

sondaj , munca , moldovenii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1665
Populația:
984 locuitori

Ghiduleni este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ghiduleni, Roșcanii de Jos și Roșcanii de Sus. Satul Ghiduleni este situat la o distanță de 39 km de orașul Rezina și la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 984 de oameni. Satul Ghiduleni a fost atestat documentar la 30 iunie 1665.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.