06 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1290
În atenția părinților care au copii mici și care primesc indemnizații
06 ianuarie 2024, 11:00 Realitatea moldovenească views 1290

În atenția părinților care au copii mici și care primesc indemnizații

Părinții cu copii mici nu vor mai fi nevoiți să depună cereri pentru a beneficia de prestații sociale. Din acest an, indemnizațiile pentru copii vor fi stabilite din oficiu de către Casa Națională de Asigurări Sociale.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale menționează că mai multe prestații vor fi acordate proactiv în baza datelor din sistemele informaționale de stat.

Este vorba despre indemnizaţia unică la naşterea copilului, indemnizația lunară de suport pentru creșterea pînă la vîrsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, dar și indemnizația lunară de îngrijire a copilului pînă la vîrsta de 2 ani, acordată tuturor copiilor, indiferent de statutul părintelui (persoană asigurată/neasigurată), notează Noi.md cu referire la IPN.

De asemenea, nu va fi nevoie de depunere a cererii pentru indemnizaţia pentru creșterea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani a copilului – stabilită iniţial pentru întreaga perioadă de 36 luni, cu posibilitatea de a solicita ulterior modificarea opțiunii pentru o perioadă de 12 luni sau 24 de luni.

Alocațiile sociale pentru copiii cu dizabilități vor fi eliberate fără depunerea unei cereri în acest sens. Alocația de stat va fi acordată din oficiu mamei copilului în baza informaţiei transmise de către Consiliul Naţional pentru Determinarea Dizabilităţii şi Capacității de Muncă şi a datelor oferite de Agenția Servicii Publice. În cazul în care minorul este reprezentat de către o altă persoană decît mama, va fi păstrată obligativitatea de depunere a cererii personal, prin adresarea la organul teritorial de asigurări sociale cu documente confirmative.

Tot de la 1 ianuarie, indemnizația unică la nașterea copilului va fi de 20 de mii de lei, fiind majorată cu puțin peste 9 mii de lei, față de anul trecut.

Autoritățile estimează că în acest an, noile modificări vor viza 33 de mii de mame care vor beneficia de indemnizație unică la naștere și peste 114 mii de copii care vor primi indemnizație lunară de creștere și îngrijire a copilului pînă la vîrsta de 3 sau 2 ani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

parinti , copii , indemnizatii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1691
Populația:
833 locuitori

Cucioaia este un sat din cadrul comunei Ghiliceni, raionul Teleneşti. Localitatea se află la distanţa de 20 km de oraşul Teleneşti şi la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 833 de oameni. Satul Cucioaia a fost menționat documentar în anul 1691.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.