21 noiembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1268
Și în turul II al alegerilor, PAS și PSRM au cîștigat cele mai multe primării
21 noiembrie 2023, 11:00 Realitatea moldovenească views 1268

Și în turul II al alegerilor, PAS și PSRM au cîștigat cele mai multe primării

În turul II al alegerilor locale, Partidul Acțiune și Solidaritate a cîștigat cele mai multe primării – 66 la număr. Formațiunea este urmată de Partidul Socialiștilor care a obținut 41 de mandate de primar.

Totodată, 32 de primari aleși au candidat independent. Datele au fost prezentate de către Comisia Electorală Centrală într-o conferință de presă, transmite IPN.

Președinta CEC, Angelica Caraman, a declarat că 30 de primari aleși au fost înaintați de Partidul Social Democrat European, iar Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei are 22 de primari. Alte 17 mandate de primar le-a obținut Partidul politic „Renaștere”, iar candidații Partidului Liberal Democrat din Moldova au obținut victorii în 11 localități.

Partidul politic „Partidul Nostru” are primari în 6 localități după turul II. Cîte 5 mandate de primar le revin Partidului „Schimbării” și Partidului Coaliția pentru Unitate și Bunăstare și Partidului Democrat Modern din Moldova.

Candidații Partidului Comuniștilor din Republica Moldova au învins în 4 localități, iar ai Partidului Liga Orașelor și Comunelor – în 3. Cîte două mandate de primar au obținut Partidul Mișcarea Alternativa Națională, Partidul Național Liberal și Partidul Politic Democrația Acasă. Cîte o primărie au Partidul Liberal, Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic, Partidul Politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa și Partidul Politic Partidul Verde Ecologist.

În primul tur al alegerilor locale, PAS a obținut cele mai multe mandate de primari aleși pe țară – 225 de primari. Pe locul secund după numărul primarilor aleși este PSRM cu 99 de primari. Pe a treia poziție după numărul mandatelor de primari îl dețin candidații independenți care au reușit în primul tur să se afirme 83 de primari aleși. Pe a patra poziție se situează PSDE candidații căruia au reușit să obțină mandate de primar în 73 de localități din primul tur.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

alegeri locale , PAS , PSRM , primaria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1720
Populația:
244 locuitori

Budăi este un sat din cadrul comunei Ţipala, raionul Ialoveni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Ialoveni și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 244 de oameni. Satul Budăi a fost menționat documentar în anul 1720.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.