09 octombrie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1386
Cum se acordă pensia pentru limită de vîrstă
09 octombrie 2023, 14:00 Realitatea moldovenească views 1386

Cum se acordă pensia pentru limită de vîrstă

Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) reamintește cetățenilor unele informații utile privind pensia pentru limită de vîrstă.

În prezent, vîrsta-standard de pensionare în Republica Moldova constituie 63 ani pentru bărbaţi și de 60 ani 06 luni - pentru femei, notează Noi.md.

Stagiul minim de cotizare constituie 15 ani. Stagiul complet de cotizare pentru bărbați constituie 34 ani, iar pentru femei 33 ani 6 luni (pînă la 30.06.2024).

Pensia pentru limită de vîrstă se acordă la cererea persoanei care a atins vîrsta de pensionare, tutorelui (curatorului) acesteia sau a reprezentantului desemnat prin procură ori prin împuternicire de reprezentare în baza semnăturii electronice, consemnată în Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice. Cererea pentru acordarea pensiei se depune la Casa Teritorială de Asigurări Sociale de la locul de trai.

Deținătorii de semnătură electronică/mobilă pot depune cererea pentru stabilirea pensiei pentru limită de vîrstă online, serviciu disponibil pe pagina web-oficială www.cnas.gov.md și pe portalul www.servicvii.gov.md.

În acest caz pensia va fi stabilită conform informației din contul personal de asigurări sociale al persoanei asigurate din Registrul de stat al evidenței individuale gestionat de CNAS.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

CNAS , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
769 locuitori

Agronomovca este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Agronomovca, Zăzulenii Noi și Negurenii Noi. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Ungheni şi la 95 km de Chişinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Satul Agronomovca a fost întemeiat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.