Arată noutățile începînd cu...

eye 500 Vizualizări

Ucraina neagă prelurăi ilegale din gazul rusesc furnizat în tranzit către Moldova


Compania „GTS Operator of Ukraine” (OGTSU) neagă că o parte din gazul pe care „Gazprom” îl livrează Moldovei în tranzit prin Ucraina rămîne în țară.

Anterior, Gazprom a declarat că fixează „sedimentarea” în Ucraina a gazului rusesc, care trebuia să fie livrat în Moldova, urmînd ca din 28 noiembrie să înceapă reducerea aprovizionării cu gaze pentru tranzit prin Ucraina, dacă dezechilibrul de tranzit persistă.

„Toate volumele [de gaze] care au fost acceptate la punctul de intrare din Federația Rusă Sudzha, în special pentru transportul ulterior către consumatorii din Moldova, au fost transferate la punctele de ieșire din Ucraina către Moldova Alekseevka și Grebeniki în volume depline. Acest lucru a fost confirmat de toate documentele necesare semnate cu operatorii afiliați, dintre care unul este însuși Gazprom”, se spune într-un mesaj publicat marți pe site-ul OGTSU.

Compania a precizat că, din septembrie 2022, Moldova a introdus practica inversării virtuale a gazelor la punctele de legătură cu Ucraina, acest format de aprovizionare se efectuează prin punctul Grebeniki. „Reversul virtual este una dintre cele mai progresive metode comerciale ale pieței europene de gaze, care ajută, de asemenea, la reducerea impactului negativ al transportului de gaze asupra mediului”, spune OGTSU.

Totodată, compania ucraineană a acuzat Gazprom că încearcă să priveze Chișinăul de posibilitatea de a folosi sistemul ucrainean de transport al gazelor și instalațiile de stocare subterană a gazelor, precum și de a bloca inversul virtual, prin anunțarea unei scăderi a transportului de gaze către Moldova.

Astfel, de aici rezultă că Gazprom a redus aprovizionarea din cauza lipsei unei interacțiuni adecvate între departamentele relevante ale Rusiei și Republicii Moldova. Potrivit noi.md, conducerea rusă nu este mulțumită de refuzul conducerii Republicii Moldova de a stabili condiții de activitate stabile și previzibile pentru marile întreprinderi din Transnistria legate de exportul produselor acestor întreprinderi. Acest lucru, în special, se referă la metalurgie, ciment și o serie de alte întreprinderi din regiunea nerecunoscută.

Reamintim că de la 1 octombrie, Gazprom a redus volumul zilnic de gaze furnizat Moldovei cu 30% - la 5,7 milioane de metri cubi - în timp ce nevoile republicii sînt de 8,06 milioane. Compania rusă a explicat acest lucru prin problemele tehnice asociate restricționării tranzitului prin Ucraina. În noiembrie, deficitul de aprovizionare cu gaze către Moldova a crescut la 50%.

Reversul virtual implică schimbul de gaz între operatori, atunci cînd gazul nu trece fizic peste graniță, iar părțile se compensează reciproc. Anterior, operatorul STG din Republica Moldova a confirmat nominalizările pentru transportul gazelor naturale sub forma unui revers virtual (backhaul) prin nodul Grebeniki, care este prevăzut de acordul privind interacțiunea dintre operatorii STG din Ucraina și Moldova. Operatorul STG ucrainean a declarat că lucrează de mult timp cu partenerii pentru a implementa această oportunitate, iar implementarea mult așteptată a inversului virtual de către Moldova deschide calea pentru transportul gazelor naturale de-a lungul coridorului transbalcanic în ambele sensuri. Transferul gazelor naturale se va efectua virtual, folosind procedura „Backhaul”. Backhaul este o tranzacție de gaze naturale care implică atribuirea și distribuția furnizării de gaze naturale într-o direcție opusă fluxului fizic principal de gaze naturale, efectuată în anumite puncte de intrare sau de ieșire unidirecțională. Acest serviciu este utilizat în toate țările europene la punctele de interconectare.

Cuvinte cheie:

Ucraina , gaz

Localităţile Moldovei şi diasporei

Boghenii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
585 locuitori

Boghenii Noi este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Izvoreni, Boghenii Vechi, Boghenii Noi, Mirceşti și Poiana. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Ungheni și la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Boghenii Noi a fost menționat documentar în anul 1909.

Citeşte mai departe