16 februarie 2022, 17:00 Realitatea moldovenească views 5122
Ce-ar fi fost, dacă Sandu s-ar fi întîlnit cu Putin?
16 februarie 2022, 17:00 Realitatea moldovenească views 5122

Ce-ar fi fost, dacă Sandu s-ar fi întîlnit cu Putin?

Actuala președintă a Moldovei a avut numeroase posibilități să se vadă cu omologul său rus. Spre exemplu, la ședința Consiliului șefilor de state CSI în octombrie, trecut sau în cadrul summit-ului neformal al șefilor de state CSI din decembrie. Cu regret, președinta noastră nu s-a folosit de ele, și dacă imediat după alegerea sa Maia Sandu vorbea despre întrevederea cu Putin ca despre un eveniment real și apropiat, acum ea vorbește despre aceasta vag și reținut. Între timp, relațiile dintre cele două țări nu devin mai bune. Deși ar fi putut, în interesul businessului și al familiilor.

«Exemplul lui – învățătură pentru alții»

Dar de ce Sandu evită să construiască relații normale cu Rusia? Ce s-ar schimba, dacă Republica Moldova ar promova o politică ponderat-neutră?

Pentru a înțelege ce grozăvie ar fi avut loc în rezultatul întrevederii președinților Moldovei și Rusiei, e destul să vedem ce a fost cu Serbia, al cărei președinte Alexandr Vucici a vizitat Rusia în noiembrie,trecut și a negociat un preț super-avantajos pentru gaze.

Sau cu Ungaria, al cărei premier Victor Orban l-a vizitat personal pe Putin, la 1 februarie, pentru a cere majorarea livrărilor de gaze, prețul cărora pentru Ungaria este de cinci ori mai mic ca cel de piață. În general, exemplul Ungariei este unul demonstrativ. Ungaria a fost prima țară care a recunoscut vaccinul Sputnic și a primit peste 1 milion de doze. Ungaria printre primele în UE a mers împotriva dictatului UE privind noua politică ”tolerantă”, și în dorința sa de a păstra valorile tradiționale ea rezonează mai mult cu Rusia.

Asta chiar dacă ungurii au propriile relații tensionate cu Rusia – ei țin minte a.1956 și tancurile rusești pe străzile Budapestei.

Și dacă șeful statului rus nu a refuzat să acorde prețuri preferențiale și să stabilească relații pozitive active cu o țară-membră UE și NATO, este foarte posibil că el nu i-ar fi refuzat unei țări-membre CSI și foste republici sovietice.

Ei bine, revenim la întrebarea ce ar fi putut fi cu noi, dacă autoritățile moldovene s-ar fi comportat ca cele ungare: în Moldova gazele ar fi fost mai ieftine – în ce măsură e dificil să presupunem, totul ar fi depins de înțelegerile concrete, și Moldova, la fel ca Ungaria, le-ar fi putut importa, nu să cumpere înfrigurat, la prețuri speculative nebune (cum a fost în toamna anului trecut). Și desigur nu am fi avut tot felul de urgențe în sectorul energetic, majorarea fulminantă a prețurilor pentru serviciile comunale, care a tras după sine scumpirea celorlalte servicii și mărfuri, inclusiv pentru produsele de panificație. Și deci, nu ar fi avut loc această cădere bruscă a ratingului partidului aflat la guvernare și a șefei statului în persoană, dacă e să credem recentelor sondaje sociologice. Poate, ar fi fost rezolvată problema deschiderii pieței ruse pentru producătorii agrari din Moldova , care suportă în prezent pierderi semnificative pentru că nu-și pot livra produsele peste hotare.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , Moldova , Maia Sandu , Vladimir Putin

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
1333 locuitori

Albota de Sus este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Sus, Sofievca și Roşiţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1333 de oameni. Satul Albota de Sus a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.