Arată noutățile începînd cu...

eye 573 Vizualizări

Pensia anticipată pentru stagiu lung. Ce prevede noul tip de pensie și de când ar putea fi în vigoare


Un deputat propune instituirea unui nou tip de pensie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, se propune completarea Legii privind sistemul public de pensii cu pensia anticipată pentru stagiu lung, scrie bizlaw.md

Documentul prevede că dreptul la pensie anticipată pentru stagiu lung se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu cinci ani pentru bărbați și cu trei ani pentru femei mai mare decît cel prevăzut de lege. Stagiul ar putea fi modificat și va fi de 34 de ani: pentru bărbaţi începînd cu 1 ianuarie 2022, iar pentru femei începînd cu 1 iulie 2024 și va fi crescut gradual.

La calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate pentru stagiu lung nu se iau în calcul perioadele necontributive prevăzute la art. 5 alin. (2) și art. 50 alin. (1) lit. d) şi e).

Cuantumul pensiei anticipate pentru stagiu lung se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vîrstă.

Pensia anticipată pentru stagiu lung se acordă de la data depunerii cererii.

La data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vîrstă se acordă, la cerere, pensie pentru limită de vîrstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive.

Cuvinte cheie:

pensie , lege

Localităţile Moldovei şi diasporei

Zăzulenii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1742
Populația:
402 locuitori

Zăzulenii Vechi este un sat din cadrul comunei Negureni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 107 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 402 oameni. Satul Zăzulenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1742.

Citeşte mai departe