24 november 2021, 17:25 Moldovan reality views 1754
Pensia anticipată pentru stagiu lung. Ce prevede noul tip de pensie și de când ar putea fi în vigoare
24 november 2021, 17:25 Moldovan reality views 1754

Pensia anticipată pentru stagiu lung. Ce prevede noul tip de pensie și de când ar putea fi în vigoare

Un deputat propune instituirea unui nou tip de pensie. Potrivit unui proiect de lege, prezentat pentru consultări publice, se propune completarea Legii privind sistemul public de pensii cu pensia anticipată pentru stagiu lung, scrie bizlaw.md

Documentul prevede că dreptul la pensie anticipată pentru stagiu lung se acordă persoanelor care au realizat un stagiu contributiv de cotizare cu cinci ani pentru bărbați și cu trei ani pentru femei mai mare decît cel prevăzut de lege. Stagiul ar putea fi modificat și va fi de 34 de ani: pentru bărbaţi începînd cu 1 ianuarie 2022, iar pentru femei începînd cu 1 iulie 2024 și va fi crescut gradual.

La calcularea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate pentru stagiu lung nu se iau în calcul perioadele necontributive prevăzute la art. 5 alin. (2) și art. 50 alin. (1) lit. d) şi e).

Cuantumul pensiei anticipate pentru stagiu lung se stabilește în aceleași condiții în care se stabilește cel al pensiei pentru limită de vîrstă.

Pensia anticipată pentru stagiu lung se acordă de la data depunerii cererii.

La data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vîrstă se acordă, la cerere, pensie pentru limită de vîrstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive.

Source: noi.md

Keywords:

pensie , lege

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
969 locuitori

Movileni este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Glodeni și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 969 de oameni. Satul Movileni a fost înființat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.