11 iulie 2021, 08:30 Realitatea moldovenească views 2794
Aproape 3,3 milioane de moldoveni sînt aşteptaţi la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot
11 iulie 2021, 08:30 Realitatea moldovenească views 2794

Aproape 3,3 milioane de moldoveni sînt aşteptaţi la urne pentru a-şi exercita dreptul la vot

Pentru scrutinul parlamentar anticipat, Comisia Electorală Centrală a deschis 2.150 de secţii de votare, atît în ţară, cît şi în străinătate. Potrivit codului electoral, alegerile parlamentare sînt declarate valide dacă la scrutin vor participa cel puţin o treime dintre alegătorii înscriși în listele electorale, adică aproximativ un milion 100 de mii de cetăţeni.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, în Registrul de Stat al Alegătorilor sînt aproape 3,3 milioane cetățeni cu drept de vot. Dintre aceştia, peste 250 de mii sînt votanţi din regiunea transnistreană. CEC a deschis 2000 de secţii de votare în ţară, dintre care 41 pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stînga Nistrului, municipiul Tighina şi unele localități din raionul Căușeni, scrie publika.md.

Pentru acest scrutin parlamentar, CEC a tipărit 3,6 milioane de buletine de vot. În secţiile de votare din ţară au fost distribuite aproape 2,8 milioane de buletine de vot, iar peste hotare, peste 700 de mii. Pentru tipărirea buletinelor de vot CEC a cheltuit peste 600 de mii de lei.

Alegătorii care din motive de sănătate sau din alte motive întemeiate nu se pot prezenta la secţiile de votare pot cere biroului electoral urna mobilă. Solicitările au putut fi depuse cu două săptămîni înainte de scrutin. În ziua alegerilor, cererile sînt acceptate doar pînă la ora 15:00. Potrivit CEC, cel puţin doi membri ai biroului electoral se deplasează cu urna mobilă şi materialele necesare la locul unde se află alegătorul.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

alegeri , Secții de votare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1575
Populația:
1239 locuitori

Goleni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Satul se află la o distanţa de  10 km de oraşul Edineţ şi la  210 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1239 de oameni. Prima atestare documentară a satului Goleni datează din anul 1575, cînd Petru vioevod vindea lui Ion Golăi mare logofăt un loc de sat pe rîul Ciuhur.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.