27 octombrie 2013, 12:07 Realitatea moldovenească views 6685
27 octombrie 2013, 12:07 Realitatea moldovenească views 6685

Trecem la ora de iarnă

Din această seară trecem la ora de iarnă. Astfel, ora 4 va deveni ora 3. Pentru mulţi dintre noi faptul că vor dormi mai mult reprezintă un motiv de bucurie, dar medicii spun că schimbarea orei este resimţită în mod negativ de organism.

Specialiştii avertizează că în perioada următoare există riscul ca o parte dintre noi să se simtă mai obosiţi decât în mod normal, deoarece trecerea la ora de iarnă ne dereglează ceasul biologic.

Riscul apariţiei insomniilor, a tulburărilor de somn, a stărilor de anxietate este destul de ridicat în această perioadă. În plus, în această perioadă ne putem confrunta cu o scăderea a capacităţii de concentrare şi chiar a randamentului.

În plus, organismul nostru va resimţi şi faptul că începând de mâine se va întuneca mai devreme cu o oră. Astfel că în această perioadă numărul persoanelor depresive va creşte.

Vestea bună este că toate aceste simptome vor trece în maxim două săptămâni, perioadă în care organismul se va obişnui cu noul program.

Pentru a ţine la distanţă efectele negative ales schimbării fusului orar, medicii recomandă să ne respectăm programul de somn. Astfel, dacă obişnuiaţi să vă culcaţi la ora 23, faceţi acelaşi lucru şi pe noul program, chiar dacă organismul este obişnuit să stea treaz până la ora 24, după noul program. În cazul în care nu putem dormi este indicat să bem un pahar de lapte cald, deoarece acesta este un somnifer natural.

În plus, renunţarea la sedentarism ne va ajuta să ne acomodăm mai repede cu noul program. Astfel, 30 de minute de mers prin parc poate reprezenta o variantă la îndemâna fiecăruia.

Abuzaţi de fructele şi legumele de sezon. Medicii spun că acestea sunt o sursă inepuizabilă de vitamine, minerale şi antioxidanţi, nutrienţi care ajută organismul să facă faţă în astfel de situaţii.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
323 locuitori

Suhat este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Cantemir și la 156 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 323 de oameni. Satul Suhat a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.