31 ianuarie 2012, 10:13 Realitatea moldovenească views 3770
31 ianuarie 2012, 10:13 Realitatea moldovenească views 3770

Politologii moldoveni – Cetăţenii RM sînt decepţionaţi de perspectivele integrării europene şi aderării la NATO

Cetăţenii Moldovei sînt decepţionaţi de perspectivele integrării în Uniunea Europeană şi  NATO, mai mult sînt înclinaţi spre ideea Uniunii Vamale, consideră politicianul Iurie Roşca, directorul Institutului Independent de Studii Strategice Nicolae Chirtoacă şi directorul Institutului European de Studii Politice Viorel Cibotaru – participanţi la puntea-video Chișinău-Moscova „Moldova: viitorul prin prisma intereselor cetăţenilor”, care a avut loc luni la reprezentanţa ARŞI RIA Novosti în RM şi AŞ Novosti-Moldova.

„Este notabil că discuţiile despre posibila integrare a Moldovei în NATO anul curent deja nu s-au susţinut la nivel oficial. În ce priveşte Uniunea Europeană, locuitorii Moldovei şi-au schimbat opinia despre ea, văzînd că noii membri ai UE, cum este Grecia, se confruntă cu anumite probleme, iar operaţiunea NATO în Libia într-o oarecare măsură a înlăturat Moldova, ca stat neutru, de la participarea la operaţiunile de pacificare ale Alianţei Nord-Atlantice”, - a menţionat Cibotaru.

„Actuala orientare a poporului moldovenesc vine „de la contrariu” – activitatea populistă a AIE a dus la neîncrederea din partea societăţii faţă de putere şi, respectiv, faţă de ideea integrării europene, pentru care optează Alianţa”, - consideră Chirtoacă.

Potrivit spuselor lui, „ideea aderării la NATO niciodată nu s-a bucurat de popularitate în rîndurile locuitorilor Moldovei, cu atît mai mult că majoritatea dintre ei vor să vadă RM o ţară neutră, împotriva cărui fapt protestează numai formaţiunile politice de dreapta, inclusiv membrul AIE – Partidul Liberal”.

„Integrarea europeană în interpretarea AIE a influenţat negativ asupra viziunilor locuitorilor RM despre faptul, cum trebuie să fie în realitate urmarea valorilor europene. În anul 2009 oamenii aşteptau de la noua putere schimbări, dar aspiraţiile lor nu s-au îndreptăţit. Mai mult decît atît, s-a produs criza financiară mondială şi starea de lucruri în UE s-a înrăutăţit, atitudinea la Bruxelles faţă de noii membri ai UE s-a schimbat în acest context nici pe departe spre bine”, - a specificat Roşca.

El a menţionat de asemenea că unii reprezentanţi ai oficialităţilor de la Bruxelles continuă să vorbească despre faptul că Moldova nu are şanse să adere la UE în viitorul apropiat.

Rezultatele sondajului sociologic, efectuat în Moldova, au dezvăluit schimbarea atitudinii cetăţenilor ţării faţă de NATO, UE şi Uniunea Eurasia. Doar 17% din respondenţi ar susţine aderarea Moldovei la NATO, împotrivă s-au pronunţat 47%. S-a diminuat de asemenea interesul faţă de aderarea la Uniunea Europeană: integrarea este susţinută de 44% din chestionaţi, ceea ce este cu 17% mai puţin decît anul trecut. În acelaşi timp ideea aderării Moldovei la Uniunea Eurasia este apropiată pentru 40% din populaţie.

 

Sursa:  newsmoldova.md

Comentarii

 (1)
  • #1 georg Răspunde Citează selecţia
    Налаживать хорошие отношения нужно с всеми странами,Но государство Молдова должно,по моему мнению,быть независимым во всех отношениях!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1966
Populația:
1659 locuitori

Frunză este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, la hotar cu Ucraina, pe linia de cale ferată Ocniţa-Moghiliov-Podolsk, oraşul Frunză  este situat la o distanţa de 243 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 1659 locuitori. Localitatea a fost întemeiată în anul 1966, cînd lângă fabrica de zahăr încep să se construiască case de locuit, în 1973 obţinînd statutul de localitate de tip orăşenesc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.