18 aprilie 2024, 06:35 views 26324

Frunză, raionul Ocniţa

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1966
Populația:
1659 locuitori

Frunză,este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, la hotar cu Ucraina, pe linia de cale ferată Ocniţa-Moghiliov-Podolsk, oraşul Frunză este situat la o distanţa de 11 km de oraşul şi staţia de cale ferată Ocniţa şi la 243 km de Chișinău.

[în sus]Istoria localității

Satul Frunză afost întemeiat pe la 1925, cînd în zonă au fost construite primele case. Localitatea a crescut începînd cu anul 1966, datorită apropierii de fabrica de zahăr, una dintre cele mai mari din Moldova. Odată cu punerea în fucţiune a fabricii, aici încep să se construiască case de locuit. Statutul de localitate de tip orăşenesc îi este conferit în anul 1973, printr-un decret al Sovietului Suprem al RSSM. În oraş funcţiona o întreprindere unică de producere a acidului citric, care se exporta în diverse ţări. În anul 1994 orăşelul obţine statut de oraş, devenind astfel unul dintre cele mai tinere oraşe din republica.

Fabrica de zahăr din oraşul Frunză era una dintre cele mai mari din republică, avînd o capacitate de prelucrare zilnică a 40 mii centnere de sfeclă de zahăr. Odată cu apariţia fabricii de zahăr în orăşel s-au construit blocuri de locuit cu multe etaje, un apeduct, ateliere pentru prestarea serviciilor către populaţie, o cantină, oficiu postal, şcoală medie, casă de cultură, bibliotecă, spital cu farmacie, o librărie, grădiniţă de copii, cîteva magazine cu măfuri industriale şi alimentare. În prezent Frunză este unul din cele mai „ruralizate” orase din Moldova.

[în sus]Resurse naturale

Suprafaţa totală a localităţii este de 261 ha, dintre care suprafaţa oraşului este de 42,5 ha. Cea mai mare parte din teritoriul oraşului este ocupat de terenurile destinate industriei. Localitatea practic nu dispune de terenuri agricole.

[în sus]Economia locală

Fabrica de zahăr care reprezenta baza economiei locale şi-a încetat activitatea  în anul 2000. În localitate este foarte mic numărul de întreprinzători, printre aceştia numărîndu-se asociaţia  de consum, gospodaria comunală locativă şi circa 10 societăţi cu răspundere limitată.

Lungimea totală a drumurilor din localitate este de 8 km dintre care 4 km sînt drumuri de importanţă  nationala şi restul 4 km de importanţă locală. Prin oraş trece calea ferată Chișinău-Ocniţa.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 1659 locuitori, dintre care bărbaţi – 771; femei - 888.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1508
Populația:
1076 locuitori

Coşcodeni este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobletici, Coșcodeni și Flămînzeni. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 101 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1076 de oameni. Satul Coșcodeni a fost menționat pentru prima data în anul 1508 cu numele Flămînzeni.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.