03 februarie 2015, 14:18 Realitatea moldovenească views 12409
Cît costă alimentele, detergenţii şi benzina. O comparaţie între Republica Moldova şi România
Foto: unimedia.info
03 februarie 2015, 14:18 Realitatea moldovenească views 12409

Cît costă alimentele, detergenţii şi benzina. O comparaţie între Republica Moldova şi România

Este bine cunoscut faptul că locuitorii din preajma hotarului cu România obişnuiesc să treacă Prutul pentru a face anumite cumpărături în magazinele sau pieţele româneşti, pentru că preţurile sunt diferite.

La fel fac și cetăţenii români din apropierea graniţei. De cele mai multe ori, aceștia vin în Republica Moldova și cumpără benzină, care este mai ieftină decât în România.

Care sunt diferenţele de preţ dintre cele două ţări la anumite produse alimentare, dar şi nealimentare vă propunem să le vedem mai jos, scrie adevarul.ro.

Carnea

Un kilogram de carne în Republica Moldova costă în prezent de la 35 până la 101 lei moldoveneşti, în funcţie de provenienţa ei. De exemplu, la Chişinău un kilogram de pulpe inferioare de pui porneşte de la 35,29 lei moldoveneşti, iar aripioarele de pui costă în jur de 38 lei moldoveneşti. La Bucureşti aceleaşi produse costă 55,76 lei moldoveneşti şi 77-82 lei moldoveneşti.

Carnea de porc poate fi cumpărată la Chişinău cu 55-70 lei moldoveneşti, iar cea de vită costă în jur de 67 lei moldoveneşti pentru un kilogram, 96 de lei moldoveneşti pentru pulpa de vită. În România carnea de porc costă între 64-77 de lei moldoveneşti, iar pulpa de vită la Bucureşti costă 123,5 lei moldoveneşti.

Legume şi fructe

Şi preţurile la legume diferă între cele două maluri ale Prutului. Spre exemplu, un kilogram de cartofi costă în jur de 3,5 lei moldoveneşti la Chişinău, iar la Bucureşti pot fi găsiţi cartofi cu un leu mai scump. Merele, în schimb, costă cam la fel - în jur de 9 lei moldoveneşti.

Paste făinoase, uleiuri

Pastele făinoase costă în jur de 17,6 lei moldoveneşti pentru un kilogram, dar sunt şi din cele care se vând en-gros cu 50 de lei moldoveneşti pentru cinci kilograme. În România, preţurile acestora diferă, în funcţie de producător şi cantitate. Acestea pot fi cumpărate cu 8,5 lei moldoveneşti pentru jumătate de kilogram, iar preţurile pot ajunge până la 110-220 lei moldoveneşti pentru 5 kilograme.

Un litru de ulei de floarea soarelui poate fi găsit în oraşele din România cu preţuri diferite. Poate costa 18,2 lei moldoveneşti în magazinele mari, dar poate fi găsit şi cu 37,3 lei moldoveneşti sau chiar cu 60 de lei moldoveneşti. La Chişinău uleiul costă 22-23 de lei moldoveneşti.

Detergenții

Un detergent de 2 kg costă la Chişinău în jur de 70 de lei moldoveneşt, iar unul de 8 kg depăşeşte 300 de lei moldoveneşti. În acelaşi timp, un litru de balsam pentru rufe costă 36,9 lei moldoveneşti, iar un detergent pentru vase, cu cantitatea de un litru, poate ajunge la 20 de lei moldoveneşti.

De data aceasta, la Bucureşti preţul este mai ieftin. Un detergent de 8 kg costă 178 de lei moldoveneşti, iar pentru unul de 10 kg preţul nu ajunge la 300 de lei moldoveneşti. De asemenea, preţul pentru un balsam pentru rufe, cu cantitatea de 1,9 litri, costă în jur de 60 de lei moldoveneşti.

Benzina

La sfârşitul anului 2014 preţul benzinei şi motorinei s-a ieftinit în Republica Moldova, însă nu atât de mult pe cât s-a întâmplat pe alte pieţe. Astfel, în prezent, un litru de benzină Premium-95 costă între 16,40 – 16,47 lei moldoveneşti, iar preţul motorinei Euro-5 nu depăşeşte 15,6 lei moldoveneşti. În România preţul benzinei şi cel al motorinei este însă cu mult mai scump. Astfel, cea mai ieftină benzină costă 4,55 lei sau 20,8 lei moldoveneşti, iar cea mai ieftină motorină costă 4,25 lei sau 19,4 lei moldoveneşti.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

preţ , piata , Romania , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1586
Populația:
3087 locuitori

Bilicenii Vechi este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bilicenii Vechi și Coada Iazului. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Sîngerei şi la 115 km nord de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3087 locuitori. Satul Bilicenii Vechi este atestat documentar în anul 1586.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.