Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească

eye 416 Vizualizări

Moldovenii care au revenit din diaspora nu mai vor să se întoarcă peste hotare, studiu


Foto: telegraph.md

250 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au revenit acasă în ultimii 5 ani, declară că nu intenționează să plece înapoi peste hotare. Datele aparțin ultimului sondaj axat pe migrație al IDIS Viitorul și au fost făcute publice în cadrul conferinței „Diaspora-NET”. Prezent la eveniment, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a menționat că guvernarea încearcă să încurajeze revenirea conaționalilor noștri din diasporă prin facilități fiscale și vamale la introducerea bunurilor în Republica Moldova, transmite albasat.md.

Potrivit datelor sondajului realizat de IDIS Viitorul, migrația netă în ultimii cinci ani a fost de 180 de mii de persoane. Adică, numărul celor care au plecat a fost cu 180 de mii mai mare decît numărul celor care s-au întors în Republica Moldova.

„Pînă în 2015 oamenii au plecat pentru a-și rezolva problema sărăciei, din 2015 au început a pleca oamenii înstăriți, care au afaceri, oameni care au plecat pentru o mai bună calitate a vieții. Conform cercetărilor noastre, acum avem în țară 250 de mii de persoane care spun că au fost peste hotare, s-au întors și nu mai vor să plece. În ultimii cinci ani au venit 250 de mii de oameni, dar s-au dus 430 de mii. Deci, migrația este oricum negativă”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul conferinței „Diaspora-NET”.

În același timp, guvernarea spune că încurajează revenirea acasă a conaționalilor noștri din diasporă prin acordarea unor facilități fiscale și vamale. În Parlament este examinată inițiativa președintelui Maia Sandu ce prevede scutirea de taxe pentru cetățenii din diasporă la introducerea în țară a bunurilor personale, obiectelor de uz casnic, mobilei, echipamentelor și a unei unități de transport auto per familie.

„Printr-un proiect discutat acum în Parlament încercăm să facilităm întoarcerea acasă a cetățenilor. Dacă sînt cetățeni care vor să se întoarcă acasă, și ei sînt, să nu plătească un bir în plus la vamă. În pofida dificultăților bugetare, vom găsi resursele necesare pentru a oferi șansa cetățenilor Republicii Moldova să revină acasă fără a plăti în plus pentru devamarea obiectelor personale. Dacă nu putem ajuta într-o măsură mai generoasă, cel puțin să nu descurajăm revenirea cetățenilor noștri acasă”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.


Reprezentanții societății civile spun că-și doresc, de comun acord cu guvernarea, să încurajeze investițiile moldovenilor din diasporă în Republica Moldova, creînd locuri de muncă și contribuind la dezvoltarea economiei țării.

„Scopul programului care a început în vara anului 2021 este să discutăm despre diasporă și în afara alegerilor. Diaspora este interesantă pentru spațiul public, mediatic, doar cînd este vorba de alegeri sau remitențe. E ușor să motivezi lumea în jurul alegerilor, pentru că este ceva clar și eroic. Însă noi ne dorim prin acest program să scoatem discuțiile despre diaspora în afara alegerilor. Să percepem diaspora ca pe un partener de dezvoltare al Republicii Moldova”, a spus coordonatorul de program la Institutul Republican Internațional, Alexandru Manole.

 

Localităţile Moldovei şi diasporei

Calfa

Statut:
Sat
Prima atestare:
1711
Populația:
1600 locuitori

Calfa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Calfa și Calfa Nouă. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Anenii Noi și la 52 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1600 de oameni. Satul Calfa a fost menționat documentar în anul 1711.

Citeşte mai departe