Go to section: Moldovan Diaspora
26 july 2022, 16:00 Moldovan Diaspora views 2091
Moldovenii care au revenit din diaspora nu mai vor să se întoarcă peste hotare, studiu
Photo: telegraph.md
26 july 2022, 16:00 Moldovan Diaspora views 2091

Moldovenii care au revenit din diaspora nu mai vor să se întoarcă peste hotare, studiu

250 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, care au revenit acasă în ultimii 5 ani, declară că nu intenționează să plece înapoi peste hotare. Datele aparțin ultimului sondaj axat pe migrație al IDIS Viitorul și au fost făcute publice în cadrul conferinței „Diaspora-NET”. Prezent la eveniment, vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, a menționat că guvernarea încearcă să încurajeze revenirea conaționalilor noștri din diasporă prin facilități fiscale și vamale la introducerea bunurilor în Republica Moldova, transmite albasat.md.

Potrivit datelor sondajului realizat de IDIS Viitorul, migrația netă în ultimii cinci ani a fost de 180 de mii de persoane. Adică, numărul celor care au plecat a fost cu 180 de mii mai mare decît numărul celor care s-au întors în Republica Moldova.

„Pînă în 2015 oamenii au plecat pentru a-și rezolva problema sărăciei, din 2015 au început a pleca oamenii înstăriți, care au afaceri, oameni care au plecat pentru o mai bună calitate a vieții. Conform cercetărilor noastre, acum avem în țară 250 de mii de persoane care spun că au fost peste hotare, s-au întors și nu mai vor să plece. În ultimii cinci ani au venit 250 de mii de oameni, dar s-au dus 430 de mii. Deci, migrația este oricum negativă”, a spus expertul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță, în cadrul conferinței „Diaspora-NET”.

În același timp, guvernarea spune că încurajează revenirea acasă a conaționalilor noștri din diasporă prin acordarea unor facilități fiscale și vamale. În Parlament este examinată inițiativa președintelui Maia Sandu ce prevede scutirea de taxe pentru cetățenii din diasporă la introducerea în țară a bunurilor personale, obiectelor de uz casnic, mobilei, echipamentelor și a unei unități de transport auto per familie.

„Printr-un proiect discutat acum în Parlament încercăm să facilităm întoarcerea acasă a cetățenilor. Dacă sînt cetățeni care vor să se întoarcă acasă, și ei sînt, să nu plătească un bir în plus la vamă. În pofida dificultăților bugetare, vom găsi resursele necesare pentru a oferi șansa cetățenilor Republicii Moldova să revină acasă fără a plăti în plus pentru devamarea obiectelor personale. Dacă nu putem ajuta într-o măsură mai generoasă, cel puțin să nu descurajăm revenirea cetățenilor noștri acasă”, a spus vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi.


Reprezentanții societății civile spun că-și doresc, de comun acord cu guvernarea, să încurajeze investițiile moldovenilor din diasporă în Republica Moldova, creînd locuri de muncă și contribuind la dezvoltarea economiei țării.

„Scopul programului care a început în vara anului 2021 este să discutăm despre diasporă și în afara alegerilor. Diaspora este interesantă pentru spațiul public, mediatic, doar cînd este vorba de alegeri sau remitențe. E ușor să motivezi lumea în jurul alegerilor, pentru că este ceva clar și eroic. Însă noi ne dorim prin acest program să scoatem discuțiile despre diaspora în afara alegerilor. Să percepem diaspora ca pe un partener de dezvoltare al Republicii Moldova”, a spus coordonatorul de program la Institutul Republican Internațional, Alexandru Manole.

 

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
79 locuitori

Pobeda este un sat din cadrul comunei Colosova din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 76 km de Chișinău. Populaţia satului Pobeda alcătuia 79 oameni în anul 2000. atul Pobeda a fost înființat la începutul secolului XX.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.