Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 septembrie 2013, 10:48 Diaspora moldovenească views 9660
21 septembrie 2013, 10:48 Diaspora moldovenească views 9660

Diaspora moldovenească în Lituania

Apariţia organizaţiilor comunităţilor naţionale este în strînsă conexiune cu renaşterea sentimentului naţional al lituanienilor şi cu schimbările democratice din această ţară. Între 1988 – 1990 s-a decis reînfiinţarea societăţilor culturale naţionale, acestea sprijinind în mod activ obiectivul principal al Lituaniei de a-şi redobindi independenţa. Aruncînd o privire în istorie se poate observa, că timp de secole în Lituania au locuit oameni de diverse nationalităţi, culturi sau religii. În prezent, în Lituania exista mai bine de o sută de minorităţi naţionale. Destinul istoric şi căile apariţiei minorităţilor naţionale în Lituania sunt diferite. De remarcat, că marea majoritate a moldovenilor sau stabilit în Lituania în anii 70-80 ai secolului trecut.

Asociaţia de Limbă si Cultură Română „DACIA” din Lituania compusa din emigranti originari din Moldova si România, a fost înfiinţată în anul 1989, alături de alte comunităţi culturale naţionale. În acest sens, majoritatea din diasporă moldovenească sînt integraţi în societatea lituaniană. De notat, că conform datelor oficiale ale recesămîntului efectuat în Lituania în 2001, circa 700 s-au declarat moldoveni, iar 100 români. Marea majoritate a membrilor comunităţii originarilor din Republica Moldova sînt stabiliţi în Lituania din perioadă de pînă la independenţă.

Avînd în vedere faptul, că comunitatea „DACIA” nu este numeroasă, păstrarea limbii materne, precum şi a unor relaţii strînse cu patria-mamă, reprezintă o prioritate.

Cuvinte cheie:

Lituania , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
3308 locuitori

Scumpia este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Scumpia, Hîrtop și Nicolaevca. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Fălești și la 140 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3308 oameni. Satul Scumpia a fost menționat documentar la începutul secolului al XVII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.