Mergi spre compartimentul: Cinematografia
05 iunie 2013, 09:39 Cinematografia views 10724
05 iunie 2013, 09:39 Cinematografia views 10724

Regizorii moldoveni au cîștigat trofeele Festivalului Cronograf


Foto: trm.md

Surpriză la finalul Festivalului Internaţional de Film Documentar Cronograf. Pentru prima oară după mai mulţi ani, trofeele la secţiunile principale din concurs au rămas în Moldova. Tînărul regizor, Ion Donică şi experimentatul Victor Bucătaru sînt deţinătorii premiilor mari, informează trm.md.

Premiul Mare şi trofeul festivalului a fost acordat filmului "La marginea pădurii". "Nu m-am aşteptat, sînt fericit. E primul meu film de scurt metraj, este şi lucrarea de diplomă şi particip prima dată la festivalul Cronograf. E o poveste adevărată", spune Ion Donică, deţinătorul premiului mare.

Documentarul "Masacrul inocenţilor" - ecou al sîngeroaselor evenimente ale războiului de pe Nistru a obţinut trofeul şi premiul 1 la secţiunea "CadRo". Regizorul Victor Bucătaru spune că premiu au fost lacrimile spectatorilor pe care le-a văzut în ochii lor după film. “Asta a fost cel mai mare premiu, fiindcă e o mare durere care sîngerează încă", a spus Victor Bucătaru.

"Prigoana din Basarabia", realizat de Natalia Ghilaşcu şi Sergiu Ene a luat trofeul la secţiunea producţii locale.

Ministrul Culturii, Monica Babuc i-a exprimat recunoştinţa lui Virgiliu Mărgineanu, directorul festivalului şi colegilor săi pentru eforturile de a perpetua un eveniment cu o asemenea valoare. "Vă felicit în numele Ministerului Culturii pe care surprinzător am onoarea să-l conduc. Vă felicit pentru performanţe. Dacă realitatea devine artă e minunat", a spus Monica Babuc.

După o muncă atît de responsabilă, organizatorii îşi doresc o mică vacanţă, după care vor începe pregătrile pentru următoarea ediţie a Cronografului. În total, la Festivalul Cronograf au fost acordate 15 premii.

Cuvinte cheie:

Festival , film , cinematograf

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populația:
22 locuitori

Ciofu este un sat din cadrul comunei Zgărdeşti, raionul Telenești. Localitatea se află la distanţa de 23 km de oraşul Teleneşti şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 22 de oameni. Satul Ciofu a fost înființat în anul 1904.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.