Mergi spre compartimentul: Istoria
22 ianuarie 2023, 09:30 Istoria views 1125
Care istorici moldoveni au studiat pisaniile din perioada lui Ștefan cel Mare în Cetatea Albă
22 ianuarie 2023, 09:30 Istoria views 1125

Care istorici moldoveni au studiat pisaniile din perioada lui Ștefan cel Mare în Cetatea Albă

Pisaniile din vremea lui Ștefan cel Mare în Cetatea Albă au fost studiate de mulți istorici moldoveni.

Despre acest lucru, într-un interviu pentru moldovenii.md, a declarat omul de știință ucrainean, doctor în științe Istorice, rectorul Universității Pedagogice Naționale din Odessa ”C. Ușinschi”, Andrei Krasnojon.

El a amintit că savanții și istoricii nu sînt atrași în activitate, dar ei înșiși, din proprie inițiativă, automat inițiază și generează orice activitate cu documentele.

”Istoricii moldoveni și istoricii români, și cei ucraineni, ruși în sec. ХIХ și în sec. ХХ, și la începutul sec. ХХI mereu au acordat atenție sporită acestor pisanii. Dacă e să vorbim anume despre istoricii moldoveni, este vorba despre Nicolai Rusev, și Mariana Șlapac, și Pavel Bîrnea, precum și numeroși alți medieviști, care așa sau altfel au atras atenția la textele de pe aceste pisanii”, a menționat Andrei Krasnojon.

”Însă printre numeroasele publicații doar unele pot fi numite lucrări-cheie. Este lucrarea istoricului prerevoluționar rus Alexandr Cociubinskii. Este lucrarea-studiu asupra acestor texte a lui Vasilii Lastîșev, un alt istoric prerevoluționar rus. Este lucrarea lui Nicolae Iorga, care conține ceva interesant, și lucrarea epigrafistului român Ion Bogdan din a. 1908. Ei, și în a.2013 în lista acestor publicații-cheie a intrat și lucrarea mea. Fără modestie falsă voi spune, că grație accesului la originale am reușit să revizuiesc concluziile colegilor numiți mai sus”, a subliniat omul de știință ucrainean.

Menționăm că un album foto și mai multe informații despre Cetatea Albă și alte cetăți ale Moldovei pot fi găsite pe site-ul moldovenii.md.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1702
Populația:
670 locuitori

Stroiești (Stroenți) este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Rîbnița și la 125 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2010, populaţia localității constituia 670 de oameni. Satul Stroiești a fost menționată documentar în anul 1702.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.