Banariuc Gheorghe

S-a născut la 9 Martie în anul 1951 în satul Corjeuți, raionul Briceni, Republica Moldova.

Studiază vioara la Colegiul de Muzică „E. Sîrbu” din orașul Soroca (profesor Tudor Revenco), apoi la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” (actualmente – Academia de Muzica, Teatru și Arte Plastice) din Chișinău, la facultatea „Dirijor Orchestră de Muzică Populară”, la profesorul Iacob Volidman.

Lucrează cu formațiile de muzică populară „Lăutarii”, „Miorița”, „Mărțișor”, „Folclor”. A fost al doilea dirijor al Orchestrei de muzică populară „Fluieraș” a Filarmonicii Naționale. Apoi a fost angajat în calitate dirijor al orchestrei Ansamblului „Joc”.

A scris multe cîntece populare pentru Z. Julea, I. Căpraru, M. Sarabaș, V. Gheorghelaș, O. Ciolacu, V. Cojocaru, N. Cibotaru, M. Ciobanu etc. − cîntece care au devenit adevărate șlagăre.

A avut turnee artistice în Germania, Portugalia, Spania, Canada, Madagascar, India, Finlanda ș.a..

I s-a conferit titlul onorific de Artist Emerit al Republicii Moldova în 1992.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mereni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1892
Populația:
816 locuitori

Mereni este un sat din cadrul comunei Albina, raionul Cimişlia. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 57 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 816 oameni. Satul Mereni a fost menționat documentar în anul 1892.

Citeşte mai departe