Malarciuc Gheorghe

Malarciuc Gheorghe ‒ prozator, dramaturg, scenarist, publicist.

Născut la 6 iunie 1934 în satul Bursuc, raionul Floreşti, Moldova. Absolveşte Universitatea de Stat de la Chișinău în anul 1956, lucrează în calitate de secretar-responsabil şi de redactor-şef la revista „Scînteia leninistă" (1958-1959), apoi este redactor la Comitetul Radio şi Televiziune a RSSM, redactor-adjunct, apoi redactor-şef al secţiei de scenarii la Studioul „Moldova-film". Pe parcursul anilor 1970-1989 G. Malarciuc a fost corespondent-titular pentru Moldova al săptămînalului „Literaturnaia gazeta" din URSS.

Este unul dintre cei mai productivi scenarişti ai cinematografiei moldoveneşti, manifestîndu-se atît ca scenarist de filme documentare, cît şi artistice: „Ultima noapte în rai"; 1964, „Serghei Lazo", 1967; „Viscolul roşu", 1971. În anul 1980 G. Malarciuc scrie libretul pentru opera „Serghei Lazo". Scrie mai multe cărţi pentru copii, printre care „Din moşi-strămoşi", 1959; „Copilul şi luna", 1959; „Legende despre Lazo", 1971.

A scris mai multe cărţi de publicistică: „Patru paşi pe harta Americii", 1972; „Scrisori din casa părintească", 1980. A fost unul dintre luptătorii pentru independenţa Moldovei. În ultimii ani ai vieţii a activat în calitate de preşedinte al Mişcării Ecologiste din Moldova.

A decedat la 30 octombrie 1992 la Chișinău. În prezent o stradă din Chișinău îi poartă numele.

Filmografia:
Scenarist:
Filme documentare:
„La noi, la Cojuşna”, 1958,
„Bine aţi venit la Copanca”, „Telefilm-Chișinău”, 1961,
„Curcubeul în casă”, „Telefilm-Chișinău”, 1970,
„Romaneşti”, 1976,
„Vremea să trăieşti”, 1977,
„Barajul”, 1980,
„Povestea viţei de vie”, 1980,
„Trei lecţii de bunătate” „Telefilm-Chișinău”, 1980,
„La izvoarele marii prietenii”, 1982,
„Casa mea e Moldova”, 1983,
„Stîpînii şi slujitorii”, 1988,
Ion Druţă”, 1989.

Filme artistice:
„Ultima noapte în rai”, 1964,
„Să nu-mi faceţi bine”, 1965 ‒ film-spectacol,
Serghei Lazo”, 1967,
Nunta la palat”, 1969 ‒ coautor, în colaborare cu C. Condrea,
Viscolul roşu”, 1971,
Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo”, 1985 ‒ 3 episoade,
Magia neagră”, 1991.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sturzeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1526 locuitori

Sturzeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Sturzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Rîșcani și la 187 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1526 de oameni. Satul Sturzeni a fost menționat documentar în anul 1660.

Citeşte mai departe