Barbu Ana

S-a născut în satul Temeleuţi, Floreşti, Republica Moldova.

Prima oară A. Barbu a evoluat pe scenă  în clasa a treia la şcoala medie. La sărbătorirea zilei de 8 martie, ea a interpretat cîntecul Sofiei Rotaru „Oraşul meu”. După aceasta a început să interpreteze cîntece populare din repertoriul Mariei Drăgan şi a lui Nicolae Sulac.

La Bălţi a absolvit Colegiul de Muzică, specialitatea canto academic. După absolvire, a venit la audiţie la Veronica Garştea şi a fost angajată în Capela Corală Academică „Doina”. Cîntăreaţa a început să-şi caute calea sa în creaţie: iniţial ea a visat să devină cîntăreaţă de operă, însă mai tîrziu s-a implicat în muzica populară şi de estradă.

În 1993 se mută cu traiul la Chișinău, unde a apărut pentru prima dată pe scena profesionistă. În 1993 a fost angajată în orchestra de muzica populara „Fluieraş”, sub conducerea lui Serghei Lunchevici, mai tîrziu a trecut în ansamblul „Mugurel”, ca apoi să fie solistă a Orchestrei de Muzică Populară a Ministerului Afacerilor Interne, primind şi gradul de căpitan în poliţie.

A concertat activ în Republica Moldova, Canada şi alte ţări.
A primit titlul de Artistă Emerită a Republicii Moldova

S-a stins din viaţă în dimineaţa zilei de 18 mai 2015, la vîrsta de 55 de ani, în urma unei boli incurabile.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Pecişte

Statut:
Sat
Prima atestare:
1470
Populația:
1914 locuitori

Pecişte este un sat şi comună din raionul Rezina. Pecişte este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanță de 33 km de orașul Rezina și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1914 oameni. Satul Peciște este menționat documentar în anul 1470.

Citeşte mai departe