Apostolov Mefodii

Аpostolov Mefodii - actor de teatru şi cinema.

M. Apostolov s-a născut la 11(24) mai 1915 în satul Sucleia, raionul Slobozia, RSSM într-o familie de ţărani. Pasiunea pentru arta scenică l-a adus pe tînărul talentat, la început în Cercul amatorilor de teatru, apoi s-a alăturat în anul 1933 trupei Teatrului  de la Tiraspol. În anul 1937 Apostolov absolveşte Şcoala de Actorie de la Odessa şi devine actor al Teatrului Muzical-dramatic „A. Puşkin”, unde va juca o mulţime de roluri importante atît din repertoriul clasic, cît  şi modern şi va deveni unul dintre primii actori, care s-a filmat în filme înainte ca studioul „Moldova-film” să înceapă să filmeze primele pelicule artistice. M. Apostolov a participat la Marele Război pentru Apărarea Patriei. În anul 1958, el a devenit preşedinte al Prezidiului Asociaţiei Teatrale din Republica Moldova.

A debutat în comedia muzicală „Leana”, filmat la studioul cinematografic „M. Gorki” de la Moscova după scenariul dramaturgului moldovean Leonid Corneanu, în regia lui B. Barnet , iar asistent de regizor al acestui film  a fost Leonid Gaidai. În acest film au debutat mai mulţi actori moldoveni, printre ei era şi M. Apostolov, care apare pe ecran în rolul de preşedinte al juriului la unul din concursurile de amatori. Iar odată cu formarea studioului cinematografic „Moldova-film” s-a filmat în peliculele  diferitor regizori la studiouri diferite.  A realizat circa 30 de roluri în  filme artistice de lung metraj.

S-a stins din viaţă la 22 noiembrie 2004.

Premii şi titluri: Artist al Poporului din RSSM - 1952, Ordinul Lenin, Ordinul Drapelul  Roşu de Muncă, Ordinul  Steaua Roşie.

Filmografia:
„Leana”, 1955 –  rol episodic,
„Fugit de sub escortă”, 1965 −  avocat,
Se caută un paznic”, 1967 −  apostolul,
„Povîrnişul”, 1970 –Ilie Grosu,
Viscolul roşu”, 1971 –Dumitru Gîţă,
„Ofiţerul în rezervă”, 1971 −  rol episodic,
Ultimul haiduc”, 1972 – colonelul Pîntea,
„Nume salvat”, 1972 – rol episodic,
Tacitul” 1973 – rol episodic,
Dimitrie Cantemir” 1973 −  boier moldovean,
„Mînia”, 1974 – rol episodic,
„Durata zilei”, 1974 – Cojocari,
Bărbaţii încărunţesc devreme”, 1974 − Petrov,
„Calul, puşca şi nevasta”, 1975 – rol episodic,
Şi va veni ziua”, 1979 – directorul uzinei,
Marele război mic”, 1980 – Dmitra,
Corbii hrana n-o împart”, 1988 −  rol episodic.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Doltu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
1073 locuitori

Doltu este un sat din cadrul comunei Işcălău, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Fălești și la 129 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1073 de oameni. Satul Doltu a fost înființat în anul 1923.

Citeşte mai departe