Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria video |

Cuzimin Alexandr

Alexandr Cuzimin − pictor, pedagog.

Născut la 7 aprilie de 1939 în Kostroma, Rusia. În anul 1960 a absolvit Școala de Arte din orașul Kostroma, iar în anul 1966 Școala Superioară de Arte Industriale „V. Muhin"de la Leningrad. După absolvire a fost numit pictor-șef al orașului Chișinău, a deținut această funcție pînă în anul 1972. Anume sub conducerea dumnealui Chișinăul a început să aibă acel chip cu totul aparte, cîntat în piesa "Orașul meu alb" (E. Doga − muzica, V. Lazarev − text).

Alexandr Cuzimin a început să participe la expoziții din anul 1967, a lucrat în mare parte în domeniul picturii monumental-decorative.

În anul 1972 el își începe activitatea pedagogică la Școala Republicană de Arte în calitate de profesor de pictură și compoziție, iar din anul 1976 pînă în 1978 a lucrat la Institutul Politehnic, la Catedra de Arhitectură a predat "desenul, pictura" apoi, la Universitatea Pedagogică "I. Creangă" − "grafica, pictură".

Întreaga viață și-a dedicat-o picturii, lucrărilor monumentale executate în tehnica mozaic. A. Cuzimin a instruit multe generații de pictori, deschizîndu-le, practic, calea spre Uniunea Artiștilor Plastici. Era exigent, dar în același timp, știa să îndrume tînăra generație cu mult tact.

În toate lucrările lui transpare dragostea pentru Moldova, care i-a devenit patrie, dar, de asemenea, pentru oamenii acestui pămînt.

Expoziție republicană de artă:

Către jubileul de 50 de ani URSS;
Către jubileul de 50 de ani a sportului sovietic;
Către jubileul de 50 de ani ai Armatei Sovietice.

Lucrări monumentale executate în tehnica mozaic:

- pe fațada clădirii Centralei Termoelectrice Chișinău, tema: "Energia"
- în Parcul Ștefan cel Mare din Chișinău, tema "Arta",
- panoul de pe fațada Fabricii de îmbrăcăminte din or. Dubăsari "Munca croitoreselor"

Relief pe perete:

"Muza" ("Dansul muzelor", parcul Valea Trandafirilor, Chişinău)

Grafică pentru cărți:

"Basme belaruse". Ilustrații. Acuarele, guaș, 30x40, 1988.

Lucrări de șevalet:

"Capul unui om bătrîn", cărbune, sanguina,
"Viticultorul", ulei pe pînză,
"Studentul", tempera,
"Cap de femeie", studiu.

S-a stins din viață la 16 septembrie 2001.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
956 locuitori

Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.