Starostin Pavel

Pavel Starostin ‒ scriitor, traducător.

Născut la 17 martie 1924 la Chişinău. A absolvit Liceul Comercial din Chişinău în anul 1944. Şi-a continuat studiile la Institutul Pedagogic „Ion Creangă" din Chişinău şi la Institutul de Literatură „M. Gorki" al Uniunii Scriitorilor din URSS. A colaborat cu diverse ziare. A fost secretar-responsabil al revistei „Nistru", pe parcursul anilor 1957-1962, consultant literar la Uniunea Scriitorilor din RSSM, începînd cu anul 1965. Proza lui „Trenul cu un singur pasager" 1966 şi o serie de povestiri sînt dedicate temei celui de-Al Doilea Război Mondial. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

S-a impus în calitate de traducător din poezia şi dramaturgia rusă, sovietica şi universală. A tradus opere ale unor asemenea autori celebri precum: Eschil, Sofocle, B. Shaw, C. Goldoni, C. Gozzi, P. Neruda, C. Sandburg, N. Himket, O. Vacietis, V. Jucovschi. P. Starostin posedă o cultura poetică serioasă, astfel scriitorul reuşind să păstreze farmecul operelor originale. A tradus din opera lui Maiacovski, găsind echivalente pentru a reda stilul inovator, telegrafic al poetului (Opere alese în 2 volume, 1983). În calitate de traducător a colaborat şi cu Studioul Cinematografic „Moldova-film".

Este alcătuitorul majorităţii volumelor almanahului „Meridiane", autor de studii, recenzii despre traducerile artistice.

S-a stins din viata pe 14 martie 2008.

Titluri:

Lucrător Emerit al Culturii RSSM, 1986.

Filmografia:

„Rondul de dimineaţă", 1979,
„Otstavnoi cozî barabanşcic", 1983,
„Cine bate la uşa mea", 1983,
„Iartă-mă, Alioşa", 1985,
„Malul", 1984.

Localităţile Moldovei şi diasporei

Ceroborta

Statut:
Sat
Prima atestare:
1805
Populația:
36 locuitori

Ceroborta este un sat din cadrul comunei Cruzeşti, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 36 de oameni. Satul Ceroborta a fost menționat documentar în anul 1805.

Citeşte mai departe