Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 decembrie 2015, 10:03 Muzica minorităţilor naţionale views 9502
Sărbătoare de Crăciun la Azilul din Cimişlia (Foto)
30 decembrie 2015, 10:03 Muzica minorităţilor naţionale views 9502

Sărbătoare de Crăciun la Azilul din Cimişlia (Foto)

Mai mulţi tineri moldoveni stabiliţi peste hotare au organizat o adevărată sărbătoare de Crăciun pentru 34 de bătrâni de la un azil din Cimişlia. Conaţionalii noştri au mai dăruit şi dulciuri copiilor de la Centrul social pentru copii din satul Selemet.

Inițiativa de a le aduce zâmbetul bătrânilor de la Azilul din Cimișlia aparține conaționalei noastre Dorina Baltag, stabilită la Maastricht, Olanda. La această acțiune s-au alăturat reprezentanții Forumului Tinerilor Basarabeni din Diaspora (FTBD), precum și peste 40 de persoane din diverse țări ca Olanda, Franța, Marea Britanie, SUA, Canada, Irlanda, România, Moldova și, drept urmare, au reușit să colecteze aproximativ 17 mii de lei în doar patru zile.

„Sunt profund măgulită de mărinimia oamenilor. În mai puțin de două săptămâni am reușit să transform ideea în realitate și să le organizăm mai mult decât o cină de Crăciun. Pentru mine, sărbătoarea aceasta a fost dincolo de oricare așteptări, am reușit să pregătim o cină festivă și cadouri personalizate și, de asemenea, din suma colectată am reușit să donăm un tonometru, produse alimentare și de igienă, foarte necesare acestui centru", a declarat pentru TRM.MD Dorina Baltag, inițiatoarea acțiunii.

Astfel, pe 25 decembrie, cei 34 de bătrâni de la Azilul din Cimișlia au fost colindați de către 19 tineri. Mai apoi, sub coordonarea bucătarului Petru Scalețchi, care s-a alăturat acestei acțiuni, tinerii le-au organizat bătrânilor o adevărată cină de Crăciun.

„Astăzi ne-ați organizat o adevărată sărbătoare, ne-am bucurat de o atmosferă ca în familie. De o astfel de cină, ca la restaurant, cred că nu s-au bucurat bătrânii niciodată. Iar de aceste ingrediente aduse ne vom bucura încă mult timp înainte. Vă mulțumim din suflet și vă dorim multă sănătate, bucurie și împlinire" le-a spus colindătorilor Tudor Ghenciu, directorul Azilului de bătrâni din Cimișlia.

Din suma colectată, tinerii au reușit să bucure și copiii de la Centrul social pentru copii din satul Selemet, unde au dus câteva colete cu dulciuri.

„Timpul petrecut acolo m-a făcut să conștientizez că pe această lume sunt foarte mulți oameni uitați de semenii lor și de societate, oameni care își petrec bătrânețile în lipsuri. Dar mai presus de limitările financiare și de condițiile de trai precare, acestor persoane le lipsește un lucru și mai important: afecțiunea umană. Anume stropii de lumină și de recunoștință pe care le-am observat în ochii multora dintre ei m-au convins că această acțiune a fost un succes și am făcut o faptă cu adevărat creștinească și umană în ziua nașterii Domnului!", își împărtășește impresiile Ion Ursu, unul dintre cei 19 tineri care s-a alăturat acțiunii.

Participanții la eveniment au subliniat că pentru ei aceasta a fost o acțiune de suflet și i-au îndemnat și pe alții, ca cel puțin de sărbători, să-și aducă aminte de cei care au mai puțin decât noi și cărora le putem aduce o bucurie prin intermediul lucrurilor mici.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

Crăciunul , sarbatoare , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
618 locuitori

Mihuleni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Mihuleni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, amplasat pe malul rîului Ciorna, la o distanță de 4 km de orașul Șoldănești și la 112 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 618 oameni. Prima atestare documentară a Mihulenilor datează din anul 1609.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.