Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
16 decembrie 2015, 14:59 Muzica minorităţilor naţionale views 6884
Autorităţile publice locale cu cele mai bune practici au fost premiate
16 decembrie 2015, 14:59 Muzica minorităţilor naţionale views 6884

Autorităţile publice locale cu cele mai bune practici au fost premiate

Au amenajat teritorii, au modernizat instituţiile publice şi oferă cetăţenilor servicii publice mai bune, fără a aştepta bani din bugetul statului. Câţiva primari au reuşit să dezvolte localităţile pe care le conduc, accesând fonduri europene. Autorităţile publice locale cu cele mai bune practici au fost premiate astăzi, în cadrul unei ceremonii oficiale.

Un exemplu al implementării practicilor inovative este Primăria comunei Vinogradovca, Taraclia. În localitate a fost deschis un centru de reabilitare pentru copiii cu dizabilităţi. Totodată, a fost construit un drum până la grădiniţa din localitate. Cel mai apropiat de până acum, se afla la o distanţă de 800 de metri de la instituţie.

„Astăzi, copiii sunt transportaţi şi lăsaţi în ograda grădiniţei. Înainte, ei erau lăsaţi la strada centrală, de unde erau luați de educatori şi lucrători", a afirmat Tatiana Țurcan, primar, Vinogradovca.

Un alt proiect de mediu a fost realizat în oraşul Cimişlia, o practică preluată din Cehia. Acum, o dată în săptămână sunt evacuate deşeurile din tot oraşul.

„Se schimbă aspectul cultural şi moral al cetăţenilor. Practic s-a oprit dezvoltarea gunoiștilor stihinice. Aveam 30-40 ha de gunoişte în oraşe şi în afara lui", a menționat Gheorghe Răilean, primar, orașul Cimișlia.

„Este implementată practica cea mai dulce, Festivalul Mierii şi al Căpşunilor la Sadova. Noi credem că va fi o tradiţie pe timp îndelungat. Pe viitor ne dorim chiar să facem o asociaţie a producătorilor de căpşuni", a spus Vladimir Susarenco, primar, Sadova, Călărași.

În acest an, la program au participat 78 de localităţi din Republica Moldova, două din România şi două din Ucraina. „Sunt primari care şi-au pierdut curajul, nu mai cred în anumite programe guvernamentale, politicieni, dar până la urmă iniţiativele frumoase de cele mai multe ori vin din provincie. Şi de data aceasta, chiar dacă situaţia este complicată în ţară, salvarea va veni de la oamenii care sunt la nivel local şi văd lucrurile cu mult altfel", a declarat Liubomir Chiriac, director executiv, IDIS „Viitorul".

Gala Bunelor Practici ale Autorităţilor Publice Locale a fost lansată în 2005, cu suportul Consiliului Europei.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
239 locuitori

Butuceni este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Orhei şi la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 239 de oameni. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.