Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 octombrie 2013, 10:41 views 11782
25 octombrie 2013, 10:41 views 11782

La Lăpuşna va fi rebilitat conacul lui Alexandru Lăpuşneanu

Foto: publika.md

În cel mult doi ani, satul Lăpuşna, din raionul Hînceşti, va deveni o adevărată atracţie turistică. Asta şi-au propus autorităţile care au dat astăzi startul unui proiect transfrontalier de reabilitare a conacului lui Alexandru Lăpuşneanu. Proiectul are o valoare de 700.000 de euro, bani oferiţă de Uniunea Europeană.

Autorităţile din Lăpuşna îşi propun să construiască, reconstituind originalul, Curtea medievală din localitate, ce datează din sec al XV-lea, dar care s-a ruinat din temelie. În prezent, arheologii efetuează săpături pentru a identifica locul exact unde se află aşezarea.

"Cea mai importantă descoperire ar fi această groapă circulară. Presupunem că ar fi o groapă de provizii pentru că pereţii sunt uşor arşi. În umplutură s-au găsit foarte multe oase de animale, ceramică smălţuită şi chiar unele fragmente de cahle de lut. Vom stabili pe parcurs perioada şi utilitatea acestor obiecte", a anunţat arheologul Ion Ursu.

Acest beci este singurul element care a mai rămas din conacul lui Alexandru Lăpuşneanu. Se presupune că în zonă sunt mai multe hrube care duc înspre şi dinspre Curtea Domnească. Ele erau folosite în calitate de refugiu atunci cînd năvăleau duşmanii.

"De la Conacul Domnesc în diferite direcţii pornesc aşa-numitele hrube, nişte trecători subterane săpate în pămînt care ieşeau în diferite direcţii şi puteau fi o măsură de securitate pentru a se evacua conducerea ţării", susţine fostul primar Ion Bubuioc. 

Autorităţile locale intenţionează să construiască şi o cramă unde vor fi servite vinurile din zonă. De asemenea, va fi restabilită casa de oaspeţi, care va avea şi o parcare.

Proiectul demarat astăzi urmează să fie terminat în 22 de luni. Ulterior, localitatea Lăpuşna va fi inclusă în traseul turistic medieval care va cuprinde localităţile Suceava, Iaşi, Vaslui, Lăpuşna, Trebujeni, Palanca şi oraşul Belgorod-Dnestrovsky.

Sursa: publika.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1847
Populația:
2877 locuitori

Mărăndeni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Mărăndeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 17 km de orașul Fălești și la 130 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2877 de oameni. Satul Mărăndeni a fost menționat documentar în anul 1847.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.