Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
03 iulie 2016, 15:31 Muzica populară views 9284
Oraşul Cahul a împlinit 514 ani de la întemeiere
03 iulie 2016, 15:31 Muzica populară views 9284

Oraşul Cahul a împlinit 514 ani de la întemeiere

Oraşul Cahul a împlinit 514 ani de la prima atestare documentară a localităţii. Cu acest prilej, autorităţile au pregătit mai multe activităţi cultural-artistice, informează MOLDPRES.

Conform programului, la Muzeul Ţinutului Natal a fost inaugurată o expoziţie tematică care oglindeşte etape ale dezvoltării oraşului Cahul.

Mai multe activităţi au avut loc în seara zilei în Piaţa Horelor unde a fost vernisată o expoziţie de pictură, urmată de diverse programe artistice. Agenda festivă a culminat cu o horă de sărbătoare.

Prima atestare a localităţii, care actualmente este oraşul Cahul, se regăseşte într-un document eliberat oficial de cancelaria domnească şi se referă la 2 iulie 1502 cu denumirea Şcheia.

Mai tîrziu localitatea îşi schimbă denumirea în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei Nicolai I din 18 decembrie 1835 i se conferă statut de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul, în cinstea victoriei asupra turcilor din 21 iulie 1770. În anii 1840-1845 oraşul Cahul şi-a schimbat înfăţişarea, căpătînd trăsături caracteristice unui centru de judeţ. Numărul populaţiei a ajuns la 6115 de locuitori.

Oraşul avea trei ateliere de olărit, unul de dubit piei şi două cămătării, zeci de mori de vînt, o şcoală lancasteriană, unde erau primiţi copii de orice credinţă religioasă, şi o şcoală primară pe lîngă biserică, în care învăţau 46 de băieţi. În anul 1850 a fost construită Catedrala Arhanghelii Mihail şi Gavriil, pe locul vechii biserici de lemn, ctitorită în 1785.

În anul 1857, la Cahul a activat, cîteva luni, în funcţie de judecător clasicul culturii moldovenești, savantul cu renume mondial – Bogdan Petriceicu Haşdeu.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Cahul , localitati , aniversarea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1900
Populația:
458 locuitori

Crețoaia este un sat în componenţa comunei Ţînţăreni, raionul Anenii Noi. Satul Crețoaia este situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi, la 7 km de staţia de cale ferată Socoleni și la 24 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 458 de oameni. Satul Creţoaia a fost întemeiat în anul 1900.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.