Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
27 ianuarie 2017, 10:30 views 11745
Cît costă traiul la Chișinău
27 ianuarie 2017, 10:30 views 11745

Cît costă traiul la Chișinău

Puteți avea o atitudine diferită față de Chișinău, să-l admirați pentru "verdeață", sau din contra să vă plîngeți de construcția haotică a clădirilor, dar acest lucru nu anulează acel fapt că "orașul din piatră albă" a intrat în top trei cele mai vizitate capitale din țările CSI.

La Chișinău locuiesc permanent 814,1 mii de persoane (inclusiv, în suburbii). Am aflat cît trebuie să cheltuiască pentru trai acei care își pot permite în fiecare zi pentru o plimbare prin parcurile verzi ale Chișinăului și un pahar de vin bun la cină.

1500 lei (~75 euro) venit minim

4500 lei (~210 euro) venit mediu

8000 lei (~375 euro) venit înalt

*venitul mediu lunar al fiecărei categorii potrivit datelor Biroului de Statistică al RM

Locul de trai

de la 100 €

Chiria spațiului locativ la Chișinău este relativ nu foarte înaltă - de la 100 de euro pentru un apartament cu o cameră în zonele îndepărtate, pînă la 600 de euro pentru un apartament spațios cu trei camere cu tavane înalte în centru. Cei mai mulți moldoveni preferă să cumpere apartamente cu numerar imediat, nu mulți se hotărăsc să ia credit pentru procurarea locuinței.

De obicei, apartamentele care se dau în chirie sînt în stare bună, dar cu "moștenirea sovietică", cu blocuri sanitare, comode și tehnică, toate vechi. Facturile de plată, în medie (de la 50 de euro), pot fi incluse în chirie, dar de cele mai multe sînt plătite în plus față de suma convenită.

Circularea

20 euro

Sistemul transportului public din Chișinău lasă de dorit. Desigur, există aici și autobuze, și troleibuze, și chiar microbuze, dar din această cauză sistemul nu lucrează foarte stabil. Un bilet pentru o călătorie unică cu troleibuzul costă 0,10 euro sau 2 lei, cu microbuzul și autobuzul vă va costa 0,15 euro sau 3 lei. Există diferite tipuri de abonamente de călătorie. Copii sub 7 ani și pensionarii (la prezentarea adeverinței de pensionar) folosesc mijloacele de transport public gratuit.

Taxiurile la Chișinău, în comparație cu alte orașe și țări, sînt foarte ieftine, o călătorie de la un capăt al orașului la celălalt va costa maxim 3 euro sau 65 de lei. Să mergeți cu mașina în centru nu are rost: este practic imposibil să găsiți un loc de parcare pe străzile înguste și cu sens unic ale Chișinăului, ceea ce este echivalent cu victoria în Quest, nivel avansat. Va dura mult, va fi complicat, cu mulți nervi și nu se știe dacă veți reuși.

Asigurarea medicală

175 de euro

În Moldova funcționează legea cu privire la asigurarea obligatorie de sănătate, de aceea fiecare persoană care lucrează plătește în fondul de asigurări 8% din venitul său (4% plătește angajatul, 4% - angajatorul).

Către 1 ianuarie 2017 polița de asigurare medicală obligatorie (AMO), în sumă fixă va costa 175 de euro sau 4056 de lei.

Produse

de la 160 de euro

La Chișinău există mai multe supermarket-uri mari și hypermarket-uri, începînd cu rețeaua germană METRO Cash & Carry, cea ucraineană Fourchette, terminînd cu rețelele locale: "№1", "Fidesco" și "Linella", precum și multe magazine alimentare mari și mici. Cu toate acestea, o parte a moldovenilor preferă, în continuare, piețele unde pot cumpăra produse proaspete, direct de la producători.

O familie din trei persoane cheltuiește pe alimente 40-60 de euro pe săptămînă, ceea ce este cu mult mai puțin decît media în țările europene. Dar, iată prînzurile și cinele la cafenele și restaurante sînt mai ieftine. Într-o cafenea nu foarte mare, confortabilă contra 10-15 euro, puteți mînca și bea din toată inima.

Vinuri sînt multe în Moldova, pe orice gust. Un vin bun de masă poate fi procurat contra sumei de 2-4 euro pentru sticlă.

Divertisment

Iată cu distracțiile în capitala Moldovei sînt mari probleme. Aici, desigur, există și cîteva teatre, unde se dau spectacole bune, un bilet la un loc bun la Teatrul Dramatic Rus „A. Cehov" va costa 150 de lei (7 euro). Un bilet la film costă de la trei pînă la cinci euro de persoană, aproximativ același preț îl au și biletele la muzee. Pe tot parcursul anului se desfășoară diverse festivaluri de muzică, gastronomice, concerte și spectacole în aer liber, o parte dintre care pot fi vizitate gratuit.

Servicii

de la 50 de euro pe lună

Un abonament lunar la un club de fitness costă aproximativ 20 de euro. Frizura vă va costa 50 - 150 lei (2,5-7 euro), manichiura - 10-25 de euro.

Grădinițele de copii de la Chișinău sînt gratuite doar în cuvinte, trebuie să achitați ratele lunare "în fondul grupei", să dați o cantitate anumită de bani pentru materiale pentru desen, sculptat, jocuri și vizitele regulate la teatre și în parcuri. Costul unei grădinițe private, unde copiii învață limba engleză, teatru și multe altele e de aproximativ 150 de euro pe lună. Școlile din Republica Moldova (și ele în mare parte fiind gratuite), au aceleași practici de strîngere a fondurilor, la necesitate.

Chișinăul este acel oraș, unde sînt puține puncte de atracție turistică (căci nu e Roma, și nici Parisul), dar dacă veniți în capitala Moldovei, într-un anotimp prielnic al anului (primăvara, vara, toamna, iarna) și vă veți pomeni într-o companie interesantă veți îndrăgi Chișinăul cu toată inima.

Sursa: actualitati.md

Cuvinte cheie:

Chisinau , viata , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1502
Populația:
35488 locuitori
Logo

Cahul este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cahul. Amplasat  în Cîmpia Prutului, la frontiera cu România, oraşul Cahul este situat la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 35488 oameni. Localitatea este menţionată documentar în 1502 cu numele Şcheia. Mai târziu denumirea aşezării se schimbă în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei, Nicolai I, din 1835, i se conferă statutul de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.