Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
02 august 2016, 14:52 views 5881
Memorialul din Chișinău a fost imortalizat pe moneda de 5 ruble rusești (FOTO)
02 august 2016, 14:52 views 5881

Memorialul din Chișinău a fost imortalizat pe moneda de 5 ruble rusești (FOTO)

Chișinăul a devenit unul din orașele din fosta URSS care a nimerit pe monedele comemorative de 5 ruble ale Băncii Rusiei.

Pe monedele din seria comemorativă, în afară de capitalele statelor din fosta Uniune Sovietică, sînt imprimate locuri distincte din cîteva capitale europene, care au fost eliberate de trupele sovietice în anii celui se-al Doilea război mondial, informează NOI.md.

Pe reversul monedei dedicate Chișinăului este imprimat un fragment din Complexul memorial „Eternitate" (în centru). În partea de sus este inscripția „Chișinău", plasată între două steluțe, iar în partea de jos – „24 august 1944". Această zi este considerată data eliberării Moldovei de ocupanții fasciști.

Banca Rusiei a emis două milioane de monede comemorative dedicate Chișinăului. Monedele sînt bătute din metale neprețioase.

În seria comemorativă au mai fost incluse orașele Kiev, Minsk, Vilnius, Tallinn, Berlin, București, Varșovia, Viena etc. În total, în seria comemorativă au fost incluse 14 orașe europene eliberate de ostașii sovietici de ocupanții fasciști.

Astfel, pe moneda dedicată capitalei Ucrainei este imprimat Muzeul monument al eliberatorilor Kievului, pe moneda dedicată Varșoviei – Cimitirul-mauzoleu al ostașilor sovietici, iar pe monedele dedicate Berlinului și Bucureștiului – Monumentul soldatului eliberator. În partea de jos a tuturor monedelor este indicată data eliberării localității de ocupanții fasciști.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

moneda , Memorial , Chisinau , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1228 locuitori

Climăuţi este un sat şi comună din raionul Donduşeni. Climăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Dondușeni și la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1228 de oameni. Satul Climăuţi a fost menționat documentar în anul 1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.